Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Włoski tort szpinakowy"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34642
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 896
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 217
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3859
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34642
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 896
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 217
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3859
Składniki
Szpinak rozmrozić. Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Wbić 2 jajka. Dodać 20 dag masła, wlać 2-3 łyżki zimnej wody. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Parmezan drobno zetrzeć.
Orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni, przesypać na talerzyk i odstawić do wystudzenia. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce rozgrzanego masła. Szpinak odcisnąć, dołożyć do czosnku i cebuli. Smażyć razem jeszcze 2 minuty na dużym ogniu.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę, 2/3 ciasta rozwałkować na placek o śr. 34 cm. Wylepić nim spód i brzeg tortownicy do wysokości ok. 4 cm.
Spód ciasta ponakłuwać widelcem i oprószyć tartą bułką. Szpinak wymieszać z pozostałymi 2 jajkami, orzeszkami piniowymi, ricottą i parmezanem. Masę przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Równomiernie rozsmarować na cieście. W masie zrobić 6 wgłębień.
Do każdego wlać żółtko. Pozostałe ciasto rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek o śr. 28 cm. Przykryć nim wierzch tortu. Brzegi dobrze skleić. Na środku wyciąć kółko o śr. 5-6 cm. Wierzch posmarować mlekiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 50-60 minut. Krótko przed końcem pieczenia można przykryć wierzch kawałkiem pergaminu, żeby ciasto zbytnio się nie przyrumieniło.
Jogurt wymieszać ze śmietaną i posiekanymi ziołami. Przyprawić do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem. Tort szpinakowy wyjąć w pieca, lekko przestudzić, pokroić na porcje. Serwować z ziołowym dipem.Źródło: Życie na gorąco