Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Włoski tort szpinakowy"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38337
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 392
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38337
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 392
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 156
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9239
Składniki
Szpinak rozmrozić. Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Wbić 2 jajka. Dodać 20 dag masła, wlać 2-3 łyżki zimnej wody. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Parmezan drobno zetrzeć.
Orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni, przesypać na talerzyk i odstawić do wystudzenia. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce rozgrzanego masła. Szpinak odcisnąć, dołożyć do czosnku i cebuli. Smażyć razem jeszcze 2 minuty na dużym ogniu.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę, 2/3 ciasta rozwałkować na placek o śr. 34 cm. Wylepić nim spód i brzeg tortownicy do wysokości ok. 4 cm.
Spód ciasta ponakłuwać widelcem i oprószyć tartą bułką. Szpinak wymieszać z pozostałymi 2 jajkami, orzeszkami piniowymi, ricottą i parmezanem. Masę przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Równomiernie rozsmarować na cieście. W masie zrobić 6 wgłębień.
Do każdego wlać żółtko. Pozostałe ciasto rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką na placek o śr. 28 cm. Przykryć nim wierzch tortu. Brzegi dobrze skleić. Na środku wyciąć kółko o śr. 5-6 cm. Wierzch posmarować mlekiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 50-60 minut. Krótko przed końcem pieczenia można przykryć wierzch kawałkiem pergaminu, żeby ciasto zbytnio się nie przyrumieniło.
Jogurt wymieszać ze śmietaną i posiekanymi ziołami. Przyprawić do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem. Tort szpinakowy wyjąć w pieca, lekko przestudzić, pokroić na porcje. Serwować z ziołowym dipem.Źródło: Życie na gorąco