Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekane naleśniki z sosem czekoladowym

Zapiekane naleśniki z sosem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 250 Ocena: 1417

Dodano:

Odsłon: 156

Zapiekane naleśniki z sosem czekoladowym to propozycja na wyjątkowy deser lub obiad z okazji Dnia Dziecka. Doskonale smakują i są przy tym łatwe w przygotowaniu. Tak przygotowany deser posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W mojej wersji tej prostej słodkości naleśniki są z nadzieniem z białego sera, ale możecie przygotować takie, jakie lubicie.

Składniki

  • ciasto
  • mleko 3,2% 500 ml
  • mąka pszenna Typ 500 350 g
  • olej 100 ml
  • woda gazowana 20 ml
  • cukier 20 g
  • cukier waniliowy 20 g
  • smalec 20 g
  • Proszek do pieczenia 8 g
  • jajka 2 szt.
  • nadzienie
  • biały ser 250 g
  • cukier 50 g
  • sos czekoladowy
  • śmietana 12% 250 ml
  • gotowy sos czekoladowy 100 ml
  • dodatkowo
  • masło 20 g
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekane naleśniki z sosem czekoladowym

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę, jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz 250 ml mleka miksujemy. Do ciasta dolewamy pozostałe mleko, olej oraz wodę. Miksujemy. Patelnie mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy smalec. Smażymy naleśniki po około minucie z dwóch stron. Studzimy.
    Nadzienie: Ser mielimy. Dodajemy cukier. Mieszamy.
    Sos czekoladowy: Ciepłą śmietanę łączymy z gotowym sosem czekoladowym,
    Formę żaroodporną smarujemy masłem. Naleśniki wypełniamy nadzieniem serowym. Zawijamy w rulon. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki naleśników stawiamy pionowo. Zalewamy sosem czekoladowym. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika naleśniki są gotowe do zjedzenia.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń