Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania tego uniwersalnego deseru można użyć rozmaitych odmian owoców jagodowych, ale równie dobrze nadają się śliwki, brzoskwinie czy nektarynki.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 696
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 447
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 310
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3500
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 696
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 447
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 310
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3500
Składniki
W misce ubijać żółtka ręcznym lub elektrycznym mikserem około 1-2 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta. Potem wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną i cukier kryształ. Dodać do żółtek i ubijać, aż masa stanie się puszysta. Wlać mleko do garnka i podgrzewać, aż przy ściankach garnka pojawią się pęcherze powietrza. Ubite żółtka połączyć ze stopniowo dolewanym mlekiem, przelać do garnka i postawić na małym ogniu. Gotować 2-3 minuty, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje i zawrze. Zdjąć z ognia, dodać wanilię, likier, masło, ser mascarpone i wymieszać. Rozgrzać grill w piekarniku. Porcje kremu nałożyć do 6 żaroodpornych foremek. Delikatnie wcisnąć owoce w krem. Posypać cukrem pudrem. Ustawić foremki w piekarniku, około 10 cm od źródła ciepła i zapiekać 1-2 minuty, aż krem się zarumieni. Zaraz podawać.