Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania tego uniwersalnego deseru można użyć rozmaitych odmian owoców jagodowych, ale równie dobrze nadają się śliwki, brzoskwinie czy nektarynki.
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 1230
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 329
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 1230
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 329
Składniki
W misce ubijać żółtka ręcznym lub elektrycznym mikserem około 1-2 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta. Potem wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną i cukier kryształ. Dodać do żółtek i ubijać, aż masa stanie się puszysta. Wlać mleko do garnka i podgrzewać, aż przy ściankach garnka pojawią się pęcherze powietrza. Ubite żółtka połączyć ze stopniowo dolewanym mlekiem, przelać do garnka i postawić na małym ogniu. Gotować 2-3 minuty, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje i zawrze. Zdjąć z ognia, dodać wanilię, likier, masło, ser mascarpone i wymieszać. Rozgrzać grill w piekarniku. Porcje kremu nałożyć do 6 żaroodpornych foremek. Delikatnie wcisnąć owoce w krem. Posypać cukrem pudrem. Ustawić foremki w piekarniku, około 10 cm od źródła ciepła i zapiekać 1-2 minuty, aż krem się zarumieni. Zaraz podawać.