Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania tego uniwersalnego deseru można użyć rozmaitych odmian owoców jagodowych, ale równie dobrze nadają się śliwki, brzoskwinie czy nektarynki.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68721
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2092
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68721
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2092
Składniki
W misce ubijać żółtka ręcznym lub elektrycznym mikserem około 1-2 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta. Potem wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną i cukier kryształ. Dodać do żółtek i ubijać, aż masa stanie się puszysta. Wlać mleko do garnka i podgrzewać, aż przy ściankach garnka pojawią się pęcherze powietrza. Ubite żółtka połączyć ze stopniowo dolewanym mlekiem, przelać do garnka i postawić na małym ogniu. Gotować 2-3 minuty, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje i zawrze. Zdjąć z ognia, dodać wanilię, likier, masło, ser mascarpone i wymieszać. Rozgrzać grill w piekarniku. Porcje kremu nałożyć do 6 żaroodpornych foremek. Delikatnie wcisnąć owoce w krem. Posypać cukrem pudrem. Ustawić foremki w piekarniku, około 10 cm od źródła ciepła i zapiekać 1-2 minuty, aż krem się zarumieni. Zaraz podawać.