Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania tego uniwersalnego deseru można użyć rozmaitych odmian owoców jagodowych, ale równie dobrze nadają się śliwki, brzoskwinie czy nektarynki.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113051
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 429
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 774
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113051
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 429
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 774
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Składniki
W misce ubijać żółtka ręcznym lub elektrycznym mikserem około 1-2 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta. Potem wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną i cukier kryształ. Dodać do żółtek i ubijać, aż masa stanie się puszysta. Wlać mleko do garnka i podgrzewać, aż przy ściankach garnka pojawią się pęcherze powietrza. Ubite żółtka połączyć ze stopniowo dolewanym mlekiem, przelać do garnka i postawić na małym ogniu. Gotować 2-3 minuty, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje i zawrze. Zdjąć z ognia, dodać wanilię, likier, masło, ser mascarpone i wymieszać. Rozgrzać grill w piekarniku. Porcje kremu nałożyć do 6 żaroodpornych foremek. Delikatnie wcisnąć owoce w krem. Posypać cukrem pudrem. Ustawić foremki w piekarniku, około 10 cm od źródła ciepła i zapiekać 1-2 minuty, aż krem się zarumieni. Zaraz podawać.