Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chleb gryczany według przepisu siostry Anastazji"
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 105
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2996
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3996
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 800
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 105
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2996
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3996
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 800
Składniki
Ziemniaki ugotować, przestudzić i zemleć. Zrobić rozczyn: w 1/2 szklanki letniego mleka rozpuścić drożdże, cukier i dodać do 1/2 szklanki mąki. Zarobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Zmielone ziemniaki połączyć z pozostałą mąką, pozostałym mlekiem, dodać jaja, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, dodać ziarna i pozostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do wysmarowanych olejem wąskich foremek do połowy ich wysokości.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przełożyć formy do gorącego piekarnika i piec w temp. ok. 180°C przez 50 minut.
CZAS: około 30 minutŹródło: Dobry Tydzień