Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chleb gryczany według przepisu siostry Anastazji"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 31
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 113
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 79
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 31
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 113
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 79
Składniki
Ziemniaki ugotować, przestudzić i zemleć. Zrobić rozczyn: w 1/2 szklanki letniego mleka rozpuścić drożdże, cukier i dodać do 1/2 szklanki mąki. Zarobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Zmielone ziemniaki połączyć z pozostałą mąką, pozostałym mlekiem, dodać jaja, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, dodać ziarna i pozostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do wysmarowanych olejem wąskich foremek do połowy ich wysokości.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przełożyć formy do gorącego piekarnika i piec w temp. ok. 180°C przez 50 minut.
CZAS: około 30 minutŹródło: Dobry Tydzień