Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek z kuchni greckiej zwany ELIOPSOMO
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 820
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8194
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13061
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 395
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 133
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2253
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 820
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8194
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13061
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 395
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 133
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2253
Składniki
Rozprowadź drożdże w ciepłej wodzie.
Przesiej mąkę przez sito do miski i dodaj sól i cukier. Wymieszaj składniki. W środku masy zrób zagłębienie, wlej oliwę z oliwek i wodę z drożdżami. Ponownie wymieszaj.
Wyrabiaj ciasto ręką, aż stanie się gładkie. Jeśli jest zbyt mokre, dodaj mąki, a jeśli jest za suche, dodaj nieco wody. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia ( najlepiej postaw w ciepłym miejscu).
Wyłóż ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkuj je w kształt okręgu ( ma być większy niż średnica okrągłej blaszki-24 cm). Posyp pieprzem, ziołami, oliwkami, drobno pokrojoną cebulą, pokruszonym serem okręg o średnicy 18 cm, pozostałą cześć ciasta załóż do środka i zlep.
Przygotuj papier do pieczenia, do okrągłej blaszki. Przyłóż papier do zlepionego chlebka i odwróć energicznie zlepieniem do spodu i włóż do blaszki. Pozostałymi oliwkami udekoruj wierzch chleba.
Pozostaw chleb do wyrośnięcia na 25 minut. Po tym czasie piecz 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.