Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek z kuchni greckiej zwany ELIOPSOMO
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25013
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6110
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 412
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25013
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6110
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 412
Składniki
Rozprowadź drożdże w ciepłej wodzie.
Przesiej mąkę przez sito do miski i dodaj sól i cukier. Wymieszaj składniki. W środku masy zrób zagłębienie, wlej oliwę z oliwek i wodę z drożdżami. Ponownie wymieszaj.
Wyrabiaj ciasto ręką, aż stanie się gładkie. Jeśli jest zbyt mokre, dodaj mąki, a jeśli jest za suche, dodaj nieco wody. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia ( najlepiej postaw w ciepłym miejscu).
Wyłóż ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkuj je w kształt okręgu ( ma być większy niż średnica okrągłej blaszki-24 cm). Posyp pieprzem, ziołami, oliwkami, drobno pokrojoną cebulą, pokruszonym serem okręg o średnicy 18 cm, pozostałą cześć ciasta załóż do środka i zlep.
Przygotuj papier do pieczenia, do okrągłej blaszki. Przyłóż papier do zlepionego chlebka i odwróć energicznie zlepieniem do spodu i włóż do blaszki. Pozostałymi oliwkami udekoruj wierzch chleba.
Pozostaw chleb do wyrośnięcia na 25 minut. Po tym czasie piecz 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.