Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chleb z orzechami na zakwasie"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 227
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 745
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 927
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 227
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 745
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 927
Składniki
Przygotuj zakwas. Do dużego wyparzonego i wytartego do sucha słoika wsyp 1 szklanki mąki żytniej, wlej 1 szklanki przegotowanej wody o temp. pokojowej i dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godz. Po tym czasie dokarm zakwas, czyli ponownie dodaj pół szklanki mąki oraz pół szklanki wody, wymieszaj i odstaw na 24 godz. Czynność powtórz 3 i 4 dnia. Po ok. 3 godz. od ostatniego dokarmiania zakwas jest już gotowy do użycia.
Potem zakwas należy dokarmiać codziennie – wystarczą 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody. Jeśli chleb nie będzie pieczony zbyt często, zakwas przechowuj w lodówce (max. 10 dni). Po tym czasie wyjmij, zostaw na 2-3 godz. w temp. pokojowej i dokarm (2 łyżki mąki i 2 łyżki przegotowanej wody). Po 3 godz. będzie gotowy do wypieku chleba.
Przygotuj zaczyn. Wszystkie dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw na 12-16 godzin (w temperaturze pokojowej).
Do przygotowanego wcześniej zaczynu dodaj przesiane mąki, sól oraz wodę. Zagnieć jednolite, elastyczne ciasto, na koniec wsypując orzechy. Ciasto przykryj i odstaw na 60 min. Następnie ponownie zagnieć, przykryj i odstaw na kolejne 60 min, by wyrosło. Ciasto podziel na dwie części.
Z każdej uformuj podłużny bochenek. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. Piecz 15 min w temperaturze 240°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 220°C, piecz 20 min.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze 15 min.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 200 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie