Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chlebek bananowy"
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 585
Tarta świąteczna to bogactwo smaków: kruchego spodu, miękkich wiśni, a także...
Odsłon: 550
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1303
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 585
Tarta świąteczna to bogactwo smaków: kruchego spodu, miękkich wiśni, a także...
Odsłon: 550
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1303
Składniki
Masło rozpuść w małym rondelku na wolnym ogniu lub w kuchence mikrofalowej, odstaw do przestudzenia. W tym czasie banany umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i rozgnieć starannie widelcem. Przełóż je do miseczki, dodaj rozpuszczone masło, roztrzepane jajko, cukier oraz cukier waniliowy. wymieszaj.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli, wymieszaj sypkie i wsyp je do przygotowanej masy bananowej. Na koniec dodaj kilka kropli soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Składników nie miksuj, a jedynie wymieszaj widelcem.
Przygotuj podłużną formę, tzw. keksówkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub, ewentualnie, wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Nałóż przygotowane ciasto bananowe. Wierzch wyrównaj. Foremkę wstaw do piekarnika.
Piecz chlebek w temperaturze 175 stopni około 60 minut. Przed wyjęciem zrób tzw. próbę suchego patyczka. Jeśli ciasto będzie wilgotne w środku, dopiekaj je jeszcze 10 minut.
Polewę przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Ciasto wyjmij z formy, ostudź. Polej tężejącą polewą i dowolnie udekoruj.
12 porcji, czas ok. 75 min; porcja – 220 kcal, cena 90 gr.
Nie wyrzucaj bananów, których skórka pokryta jest brunatnymi lub czarnymi plamkami. Wygląd taki nie świadczy wcale o tym, że owoc jest zepsuty. Wręcz przeciwnie! Właśnie taki banan jest w pełni dojrzały, słodki i idealny do jedzenia, pieczenia lub miksowania w zdrowych koktajlach.Źródło: Świat kobiety