Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodka chałka"
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na znakomite białe kiełbaski z grilla....
Odsłon: 134
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 1146
Pełen smaku sos, do którego przygotowania wykorzystano warzywa z gotowania ar...
Odsłon: 91
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na znakomite białe kiełbaski z grilla....
Odsłon: 134
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 1146
Pełen smaku sos, do którego przygotowania wykorzystano warzywa z gotowania ar...
Odsłon: 91
Składniki
Drożdże utrzyj ze 100 ml letniego mleka. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, wsyp do miski. Pośrodku zrób wgłębienie. Wlej do niego zaczyn. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozpuść masło. Przestudź je. Do wyrośniętego zaczynu wlej masło i resztę mleka, dodaj cukier waniliowy i wbij 2 całe jajka.
Wyrób gładkie ciasto. Gdy zacznie odchodzić od dłoni, ponownie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Ponownie zagnieć ciasto.
Podziel ciasto na 3 porcje. Z każdej uformuj wałek. Obtocz wałki w migdałach i rodzynkach, spleć jak warkocz, umieść na blasze.
Odłóż na 10-15 min do wyrośnięcia. Następnie posmaruj go żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Piecz 30 min w temperaturze 200 st.
czas ok. 60 min; porcja – 200 kcal, cena 70 grŹródło: Świat kobiety