Do góry

Zupy Przepis na:

Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy

Przepis dnia 2009-10-07
Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 1207

Dodano:

Odsłon: 37573

Rozgrzewajaca, pozywna i pyszna.

Składniki

  • czerwona soczewica, 1 szklanka
  • marchew, 2
  • pietruszka, 1
  • seler, kawalek
  • cebula, 1/2 duzej lub 1 mala
  • czosnek, 2 zabki
  • przyprawa curry, 1 lyzka
  • czerwona papryka, 1 lyzka
  • pieprz ziolowy, 1 lyzka
  • kminek mielony, 1 lyzeczka
  • pieprz czarny, do smaku
  • vegeta, do smaku
  • kostki rosolowe, 2
  • olej, 2 lyzki
  • Pomidory krojone, 1 puszka
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

  1. Soczewice przeplukac kilkakrotnie, nastepnie przelozyc do garnka i zalac woda (okolo 2,5 litra).

  2. Marchew, pietruszke i seler obrac i pokoroic w kostke. Dodac do soczewicy.

  3. Cebule i czosnek pokroic drobno. Rozgrzac na patelni olej i wrzucic przyprawy (curry, papryke, kminek) i lekko przesmazyc, uwazac aby nie przypalic. Do podsmazonych przypraw dodac cebule i czosnek i dusic kilka minut.

  4. Podduszona cebule z przyprawami przelozyc do garnka. Dodac 2 kostki rosolowe i reszte przypraw. Na koniec dodac krojone pomidory. Gotowac az wszystkie warzywa beda miekkie.

  5. Podawac z bagietka czosnkowa lub chlebem ciabatta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 07 października 2009 W takim razie na pewno ją wypróbuję. Podoba mi sie Twój przepis, a za grochówka nie przepadam... Potraktuje soczewicę, jako zamiennik. ;)

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miciunia 07 października 2009 Dokladnie, kupuje sie w torebkach jak groch czy fasole. Nie trzeba jej moczyc poniewaz jest bardzo delikatna, zwlaszcza czerwona. Polecam bo jest bardzo smaczna i zdrowa, zawiera witaminy z grupy B, blonnik i kwas foliowy. Mozna z niej przyrzadzac wiele roznych potraw.

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 06 października 2009 Jeszcze nigdy nie jadłam soczewicy. Czy to sie kupuje suche, jak groch czy fasolę? Nie trzeba moczyć przez noc? Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miciunia 06 października 2009 Ja tez uwielbiam. Przymierzam sie do zrobienia tarty z soczewica, jak wyjdzie dam znac :)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 października 2009 Od razu dodaję do ulubionych :) uwielbiam soczewicę, a te grzaneczki ze zdjęcia - boskie! mniam :)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń