Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz czerwony z uszkami to jedno z najlepszych i najbardziej ulubionych naszych dań wigilijnych. Wywar gotuję z dodatkiem głów z karpia smak jest niepowtarzalny. Polecam.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7471
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7471
Składniki
Głowy z karpia oczyść, wypłukuj włóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj w razie potrzeby zbierz szumowiny. Dodaj pokrojone buraczki, warzywa i przyprawy oraz opalona cebulę , śliwki i grzyby, gotuj do miękkości. Dodaj zakwas i zmniejsz gaz gotuj chwilę nie doprowadzając do wrzenia aby barszcz nie stracił koloru. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny.
Ciasto na uszka Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, olej i powoli dolewaj gorącą wodę, starając sie zagnieść ciasto żeby nie poparzyć rąk. Następnie zagęścić energicznie ciasto aż bedzie elastyczne. Podziel na mniejsze kawałki w przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Farsz Grzyby opłukaj, zalej wodą i zostaw na całą noc, następnie ugotuj. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę. Ugotowane grzyby i cebulę zmiel w maszynce lub bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż zmielone grzyby z cebulą, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciast rozwałkuj cienko za pomocą foremki do uszek wycinaj małe kółka nakładaj farsz i zlepiaj tworząc uszka. Następnie ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 4 minut od wypłynięcia. Podaj z barszczem czerwonym.