Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną wiosenno – letnią zupę. Na moim kanale YouTube pojawił się już przepis na botwinkę na wywarze warzywnym Tym razem zrobiłam ją w wersji z żeberkami i z ziemniakami. Bardzo smaczna i sycąca zupa, która na pewno wszystkim posmakuje.
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 65
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 81
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 180
Błyskawiczne pączki z serka homogenizowanego. Puszyste, delikatne, pyszne.
Odsłon: 101
Lekkie i chrupiące. Pyszne z cukrem pudrem, syropem klonowym lub innymi ulubi...
Odsłon: 141
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 65
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 81
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 180
Błyskawiczne pączki z serka homogenizowanego. Puszyste, delikatne, pyszne.
Odsłon: 101
Lekkie i chrupiące. Pyszne z cukrem pudrem, syropem klonowym lub innymi ulubi...
Odsłon: 141
Składniki
Umyte i pokrojone na mniejsze części żeberka zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pogotować 30 minut. Podczas gotowania na powierzchni tworzyć się będzie szumowina. Należy ja zebrać łyżka cedzakowa.
Po 30 minutach do garnka dodać jarzynkę, oraz opalona cebule i gotować pod przykryciem następne 40 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Botwinkę umyć i dobrze oczyścić. Buraczki odciąć i zostawić tylko tyle ile planujemy użyć do zupy. Z umytej botwinki odciąć łodygi i pokroić je na drobniejsze kawałki. Buraczki umyć, obrać i pokroić na cienkie paseczki.
Z ugotowanego wywaru wyjąć miękkie warzywa i dodać pokrojone ziemniaki. Zagotować następne 10 minut. Po 10 minutach do garnka dodać pokrojone łodygi botwinki oraz pokrojone buraczki i sok z cytryny. Garnek przykryć i gotować następne 10 minut. W międzyczasie liście botwinki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć chwilę na maśle. Kiedy liście zaczyna już intensywnie pachnieć zdjąć je z grzania i dodać do zupy. Do gotującej się zupy można również dodać starta marchewkę i pietruszkę z wywaru oraz starty czosnek. Całość jeszcze chwilę pogotować.
Gotowa botwinkę zdjąć z grzania, zaprawić śmietana, dodać posiekany koperek doprawić solą i pieprzem. Smacznego!