Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku spróbowałam i zrobiłam jak się okazało pyszny chłodnik truskawkowy z mini ptysiami. Połączenie nieco zaskakujące, wiem, jednak ciekawe w smaku. Chłodnik truskawkowy zachwycił mnie swoją prostotą i łatwością wykonania.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11867
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16128
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5115
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11867
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16128
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5115
Składniki
Ciasto na ptysie: Wodę i masło roztapiamy. Do gotującej się wody dodajemy mąkę i mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i mieszamy trzepaczką bardzo energicznie. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na papier do pieczenia wyciskamy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ptysie pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Studzimy. Chłodnik: Truskawki myjemy. Do garnka z grubym dnem wkładamy truskawki, zasypujemy je cukrem. Całość mieszamy do momentu zagotowania. Krótko mieszamy, aby truskawki lekko zmiękły. Studzimy. Miksujemy na gładki krem(można również przetrzeć przez sitko, aby nie było czuć pestek). Do wystudzonego musu dodajemy jogurt. Całość mieszamy. chłodnik truskawkowy podajemy z mini ptysiami.
Zapraszam na mojego bloga!