Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik truskawkowy z mini ptysiami

Chłodnik truskawkowy z mini ptysiami

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1647

Dodano:

Odsłon: 63

W tym roku spróbowałam i zrobiłam jak się okazało pyszny chłodnik truskawkowy z mini ptysiami. Połączenie nieco zaskakujące, wiem, jednak ciekawe w smaku. Chłodnik truskawkowy zachwycił mnie swoją prostotą i łatwością wykonania.

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chłodnik truskawkowy z mini ptysiami

Przygotowanie

  1. Ciasto na ptysie: Wodę i masło roztapiamy. Do gotującej się wody dodajemy mąkę i mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i mieszamy trzepaczką bardzo energicznie. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na papier do pieczenia wyciskamy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ptysie pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Studzimy.
    Chłodnik: Truskawki myjemy. Do garnka z grubym dnem wkładamy truskawki, zasypujemy je cukrem. Całość mieszamy do momentu zagotowania. Krótko mieszamy, aby truskawki lekko zmiękły. Studzimy. Miksujemy na gładki krem(można również przetrzeć przez sitko, aby nie było czuć pestek). Do wystudzonego musu dodajemy jogurt. Całość mieszamy.
    chłodnik truskawkowy podajemy z mini ptysiami.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 14 lipca 2019 mnie to polaczenie wcale nie zaskakuje, uwielbiam takie smaki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń