Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cukiniowo-jogurtowa zupa"
Orient kojarzy się przede wszystkim z bogactwem smaków i przypraw. Orientalna...
Odsłon: 4055
Soczysta biała kiełbasa pieczona w cebuli i piwie. Cudownie smakuje podawana...
Odsłon: 135
Sałatka idealna na śniadanie lub lunch do pracy. Makaron z serem feta, pomido...
Odsłon: 43
Gęsty lukier z cytrynową nutą. Idealny do ciast i świątecznych deserów. Świet...
Odsłon: 34
Soczysta biała kiełbasa pieczona w cebuli i piwie. Cudownie smakuje podawana...
Odsłon: 135
Sałatka idealna na śniadanie lub lunch do pracy. Makaron z serem feta, pomido...
Odsłon: 43
Gęsty lukier z cytrynową nutą. Idealny do ciast i świątecznych deserów. Świet...
Odsłon: 34
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 250 kcal, cena 4,20 zł.
Obierz cebule, pokrój w krążki. Ząbki czosnku pozbaw osłonek, pokrój w cienkie plasterki. Umyj starannie pod bieżącą wodą cukinie, odetnij końcówki, pozostaw ze skórką. Pokrój w plasterki o grubości 1 cm.
Ciecierzycę odlej na sicie z zalewy, przepłucz zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia. Opłucz kilka łodyg ziół (np. mięty), oderwij listki.
W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz czosnek, wsyp pół łyżeczki kminu rzymskiego. Przesmaż, dodaj plastry cukinii. Smaż razem, mieszając, jeszcze 2 minuty. Przygotowane skła dniki zalej bulionem drobiowym, doprowadź do wrzenia. Wsyp ciecierzycę. Gotuj 10 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą szafranu.
W misce wymieszaj jogurt naturalny z sokiem wyciśniętym ze sparzonych cytryn oraz rozkłóconymi jajkami. Wlej do zupy. Chwilę ogrzewaj, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmij z ognia. Zupę rozlej do talerzy. Dekoruj ziołami.
Świeże liście tego zioła to popularna przyprawa w kuchni angielskiej i arabskiej. Miętą przyprawia się mięsa (np. jagnięcinę, drób, baraninę), zupy, sosy i sałatki. Fantastycznie sprawdza się ona również jako dodatek do serów, marynat oraz farszu do ryb.
. Oryginalny smak zupy podkreśli smaczny dodatek – podgrzany chlebek pita.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Zupy
Zupy
Polski rosół? Zupa Polski a’la Ramen
Zupy
Perły Japońskie - "Perles du Japon"
Zupy
Flaczki z boczniaków
Zupy
Barszcz biały według kuchni staropolskiej
Polski rosół? Zupa Polski a’la Ramen
Przepis na Polski a'la Ramen, zupa która ma w sobie drugie danie :)
Odsłon: 41
Perły Japońskie - "Perles du Japon"
W dniu dzisiejszym oprócz wyczerpującej acz przyjemnej pracy w wiosnennym i k...
Odsłon: 37