Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cukiniowo-jogurtowa zupa"
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 30
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1012
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 323
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 88
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 30
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1012
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 323
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 88
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 250 kcal, cena 4,20 zł.
Obierz cebule, pokrój w krążki. Ząbki czosnku pozbaw osłonek, pokrój w cienkie plasterki. Umyj starannie pod bieżącą wodą cukinie, odetnij końcówki, pozostaw ze skórką. Pokrój w plasterki o grubości 1 cm.
Ciecierzycę odlej na sicie z zalewy, przepłucz zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia. Opłucz kilka łodyg ziół (np. mięty), oderwij listki.
W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz czosnek, wsyp pół łyżeczki kminu rzymskiego. Przesmaż, dodaj plastry cukinii. Smaż razem, mieszając, jeszcze 2 minuty. Przygotowane skła dniki zalej bulionem drobiowym, doprowadź do wrzenia. Wsyp ciecierzycę. Gotuj 10 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą szafranu.
W misce wymieszaj jogurt naturalny z sokiem wyciśniętym ze sparzonych cytryn oraz rozkłóconymi jajkami. Wlej do zupy. Chwilę ogrzewaj, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmij z ognia. Zupę rozlej do talerzy. Dekoruj ziołami.
Świeże liście tego zioła to popularna przyprawa w kuchni angielskiej i arabskiej. Miętą przyprawia się mięsa (np. jagnięcinę, drób, baraninę), zupy, sosy i sałatki. Fantastycznie sprawdza się ona również jako dodatek do serów, marynat oraz farszu do ryb.
. Oryginalny smak zupy podkreśli smaczny dodatek – podgrzany chlebek pita.Źródło: Świat kobiety