Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie Wigilijne na miarę możliwości
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 297
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 415
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 332
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 269
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 297
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 415
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 332
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 269
Składniki
Tydzień przed Wigilią trzeba zrobić zakwas . Buraki umyć, obrać,pociąć na plasterki , włożyć do słoika . Dolać tyle letniej wody , by przykryła buraki .Włożyć kromkę razowego chleba . Przykryć gazą , odstawić w ciepłe miejsce. Po 5 dniach zdjąć z powierzchni kożuch i zlać zakwas do butelek . Grzyby namoczyć na noc , ugotować w małej ilości wody . Włoszczyznę i buraki obrać, umyć i pokroić w plastry . Zalać litrem wrzątku . Dodać przyprawy ,lekko posolić . Gotować do miękkości. Wywar połączyć z przecedzonym wywarem z grzybów . Dodać szklankę zakwasu . Podgrzać razem . Przyprawić odrobiną cukru i sokiem z cytryny . Podawać z uszkami .