Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5
Dodano: 09.12.2011
Odsłon: 2655
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Tydzień przed Wigilią trzeba zrobić zakwas . Buraki umyć, obrać,pociąć na plasterki , włożyć do słoika . Dolać tyle letniej wody , by przykryła buraki .Włożyć kromkę razowego chleba . Przykryć gazą , odstawić w ciepłe miejsce. Po 5 dniach zdjąć z powierzchni kożuch i zlać zakwas do butelek . Grzyby namoczyć na noc , ugotować w małej ilości wody . Włoszczyznę i buraki obrać, umyć i pokroić w plastry . Zalać litrem wrzątku . Dodać przyprawy ,lekko posolić . Gotować do miękkości. Wywar połączyć z przecedzonym wywarem z grzybów . Dodać szklankę zakwasu . Podgrzać razem . Przyprawić odrobiną cukru i sokiem z cytryny . Podawać z uszkami .
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

jasiek57 21 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Dwa razy buraki kroić. Kiedy - ile ?0 Kto głosował? | Odpowiedz