Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 78
Dodano: 10.05.2012
Odsłon: 41759
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Zakwas:
Na 3-5 dni przed gotowaniem żurku, mieszamy wodę z mąką razową. Ilość wody zależy od tego jak gęsty lubimy żurek, można dodać 3 lub 4 szklanki, przy trzech będzie dość gęsty. Do całości dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy kromką chleba razowego i pozostawiamy w ciepłym miejscu (np. przy kuchence), przykryty gazą.
Żur:
Białą kiełbasę zalewamy wodą, tak aby cała była przykryta. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny, w razie potrzeby dolewamy wody, jeżeli ta się wygotuje. Cebulę opalamy nad gazem lub prażymy na patelni jeżeli mamy kuchenkę elektryczną. Włoszczyznę zalewamy ok. 1,5 l wody i gotujemy na wolnym ogniu razem z boczkiem, grzybami i cebulą, aż warzywa będą miękkie. (w razie potrzeby dolewamy wrzącej wody z czajnika, jeżeli ta się wygotuje).
Ugotowany boczek i kiełbasę kroimy na plasterki i smażymy razem z grzybami na patelni. Wywar warzywny przecedzamy, warzywa odkładamy, nie będą już potrzebne. Następnie łączymy z wywarem z kiełbasy (w sumie powinno być około 2 litry płynu), dodajemy usmażone mięco i grzyby, dodajemy zakwas i gotujemy ciągle mieszając (po dodaniu zakwasu zupa lubi przywierać do dna). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy kremówkę i pozostawiamy na gazie dosłownie moment, bo zupy ze śmietaną nie powinno się już doprowadzać do wrzenia. Podajemy w miseczkach z kromką chleba, lub w miseczkach chlebowych z ugotowanym na twardo jajkiem. Jeżeli chcemy dodać ziemniaki, to możemy je ugotować w wywarze z kiełbasy przed dodaniem zakwasu.
SMACZNEGO :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Mateusz14 14 maja 2012Zgłoś do usunięcia
Do jest tylko przykład w czym można podać :) Ja akurat miałem zdjęcie w chlebie to takie umieściłem.15 Kto głosował? | Odpowiedz

maszymczak 14 maja 2012Zgłoś do usunięcia
ja nie dodaje do żurku grzybów, a chlebek trzeba wydrążyć, bo jak wlejesz żurek jak na załączonym zdjęciu to się ciapa zrobi.3 Kto głosował? | Odpowiedz

maszymczak 14 maja 2012Zgłoś do usunięcia
ja nie dodaje do żurku grzybów i należy chlebek wydrążyć bo jak zrobisz tak jak na zdjęciu to się ciapa w chlebku zrobi.Pozdrawiam
3 Kto głosował? | Odpowiedz

lukrowababeczka 14 maja 2012Zgłoś do usunięcia
Witam serdecznie! Zgadzam się z "kurka domowa". Tez słyszałam że najpierw chlebek trzeba przygotować przed wlaniem żurku. U mnie niestety jest trudno dostać taki chlebek, ale nadal poluje.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Kurka_domowa 11 maja 2012Zgłoś do usunięcia
Nie chcę się wymądrzać, ale w przepisie nie wspomniałeś o tym, że zanim podamy żurek w chlebku to trzeba go najpierw (ten chlebek) wydrążyć i zapiec w piekarniku - inaczej żurek wsiąknie w chleb i będzie klapa. Poza tym przepis fajny0 Kto głosował? | Odpowiedz