Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny żurek na domowym zakwasie.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1054
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4370
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1091
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1270
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4287
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1054
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4370
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1091
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1270
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4287
Składniki
Zakwas:
Na 3-5 dni przed gotowaniem żurku, mieszamy wodę z mąką razową. Ilość wody zależy od tego jak gęsty lubimy żurek, można dodać 3 lub 4 szklanki, przy trzech będzie dość gęsty. Do całości dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy kromką chleba razowego i pozostawiamy w ciepłym miejscu (np. przy kuchence), przykryty gazą.
Żur:
Białą kiełbasę zalewamy wodą, tak aby cała była przykryta. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny, w razie potrzeby dolewamy wody, jeżeli ta się wygotuje. Cebulę opalamy nad gazem lub prażymy na patelni jeżeli mamy kuchenkę elektryczną. Włoszczyznę zalewamy ok. 1,5 l wody i gotujemy na wolnym ogniu razem z boczkiem, grzybami i cebulą, aż warzywa będą miękkie. (w razie potrzeby dolewamy wrzącej wody z czajnika, jeżeli ta się wygotuje).
Ugotowany boczek i kiełbasę kroimy na plasterki i smażymy razem z grzybami na patelni. Wywar warzywny przecedzamy, warzywa odkładamy, nie będą już potrzebne. Następnie łączymy z wywarem z kiełbasy (w sumie powinno być około 2 litry płynu), dodajemy usmażone mięco i grzyby, dodajemy zakwas i gotujemy ciągle mieszając (po dodaniu zakwasu zupa lubi przywierać do dna). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy kremówkę i pozostawiamy na gazie dosłownie moment, bo zupy ze śmietaną nie powinno się już doprowadzać do wrzenia. Podajemy w miseczkach z kromką chleba, lub w miseczkach chlebowych z ugotowanym na twardo jajkiem. Jeżeli chcemy dodać ziemniaki, to możemy je ugotować w wywarze z kiełbasy przed dodaniem zakwasu.
SMACZNEGO :)