Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chociaż dobra lecz pracochłona Te dwa smaki bardzo dobrze się ze sobą komponują: zupa pomidorowa jest lekko pikantna, wyrazista; groszkowa - łagodna, słodkawa. Będą jednak smakowały dobrze nie tylko w zestawie - każda z osobna również jest pyszna.
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 114
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 100
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 114
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 100
Składniki
W garnku zeszklić posiekaną cebulę. Dodać bazylię, potem czosnek i jeszcze przez chwilę dusić. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem i gotować przez ok. 20 minut. Zmiksować, potem doprawić papryką. Można zabielić śmietaną.
Cebulę posiekać, ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Dusić w garnku na oleju, aż cebula się zeszkli. Dodać zioła i dusić jeszcze przez chwilę. Wrzucić groszek i zalać taką ilością wody, żeby przykryła warzywa. Posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Można zabielić śmietaną.
Obie zupy wychodzą dość gęste - w ten sposób łatwiej jest nałożyć je na talerz tak, żeby się nie wymieszały (przyznaję, że w restauracji były bardziej płynne). Nałożyłam je, korzystając z przegródki, zrobionej z folii aluminiowej - uformowałam ją tak, żeby jak najmniej zupy było w stanie przedostać się na drugą stronę talerza. Następnie narysowałam granicę za pomocą śmietany, rękawa cukierniczego i tylki zakończonej okrągłym otworem (można zamiast tego napełnić śmietaną foliowy woreczek i odciąć róg, uważając, żeby zrobić bardzo mały otwór). Na koniec zrobiłam wykałaczką wzorki na śmietanie.
Do zupy można podać malutkie grzanki do posypania. Mogę podać sposób, w jaki ja takie grzanki robię: * bułka (najlepiej lekko czerstwa), * masło, * zioła prowansalskie, * suszona natka pietruszki, * sól. Pokroić bułkę w kosteczkę. Na patelni, na małym ogniu roztopić masło. Wrzucić bułkę, posypać ziołami. Wymieszać, żeby obtoczyć kawałki bułki w maśle i przyprawach. Od czasu do czasu mieszając, grzać na małym ogniu, żeby grzanki stały się chrupkie, ale nie mocno spieczone. Można doprawić do smaku małą ilością soli.