Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa o kremowej konsystencji
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2342
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3500
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4271
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74285
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2342
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3500
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4271
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74285
Składniki
PRZYGOTOWANIE DYNI 1. Dynię rozkrawamy i obieramy 2. Wydrążamy pestki ze środka, 3. Kroimy na mniejsze części, 4. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, 5. Skrapiamy oliwą, 6. Posypujemy gruboziarnistą solą himalajską, 7. Wstawiamy do nagrzanego (200 stopni) piekarnika na 25-30 min.
PRZYGOTOWANIE BAZY DO ZUPY 1. Obieramy i drobno kroimy cebulę w kostkę, 2. W garnku o grubym dnie podsmażamy cebulę na maśle klarowanym około 3 min, do zeszklenia, 3. Wcześniej obrany Czosnek kroimy w plasterki, i dodajemy do podsmażonej cebuli, całość podsmażamy ok minuty, ciągle mieszając, 4. Uprzednio pokrojoną w plastry Marchew, Pietruszkę i Seler dodajemy do cebuli z czosnkiem i podsmażamy przez chwilę (ja osobiście nie obieram marchewki ani pietruszki), 5. Po podsmażeniu całość podlewamy wodą (koniecznie ciepłą), 6. Dodajemy ziele angielskie, 7. Gotujemy ok 15 min.
PRZYGOTOWANIE PULPECIKÓW 1. Mielone mięso wołowe doprawiamy kminem rzymskim, pieprzem, solą himalajską i czarnuszką, 2. Formujemy pulpeciki o wielkości około 1,5 do 2 cm.
FINALIZACJA 1. Uprzednio przygotowane pulpeciki umieszczamy w przygotowanej bazie zupy, 2. Następnie dodajemy dynię, pokrojone w kostkę ziemniaki, 3. Dodajemy Jalapeno pokrojone w plasterki, 4. Całość gotujemy 20 min, 5. Po upływie 20 min, wyciągamy kawałki dyni, część plastrów marchewki, pietruszki i wszystkie plasterki selera, 6. Przekładamy do blendera podlewamy 4 łyżkami wywaru i blendujemy na kremową gładką masę, 7. Przygotowaną masę przekładamy do garnka z zupą i dokładnie mieszamy, 8. Dodajemy śmietanę oraz starty ser Grana Padano, 9. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, 10. Całość gotujemy jeszcze około 4 min.