Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ekspresowa zupa cebulowa z grzanką"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Cebule obieramy, ostrym nożem kroimy na pół, a następnie na cienkie pierścienie.
W garnku roztapiamy masło klarowane. Dodajemy cebulę i podsmażamy kilka minut, mieszając co jakiś czas, aż stanie się szklista i lekko złocista.
Do cebuli dodajemy mąkę, mieszamy i powoli wlewamy bulion warzywny. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy ok. 10 minut.
Bagietkę kroimy na 8 kromek. Posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy kilka minut, żeby ser się roztopił, bułka przybrała złoty kolor, a jej brzegi stały się chrupiące.
Zupę rozlewamy na talerze lub do miseczek. Na wierzchu układamy grzanki z serem. Posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Zupę możemy zmiksować blenderem, by miała lżejszą konsystencję.Źródło: Rewia