Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gęsta cukiniowa zupa"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 187
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 68
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 99
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 187
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 68
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 99
Składniki
Czas ok. 45 min; porcja – 290 kcal, cena 3 zł.
Cebulę obierz, poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki obierz, wypłucz, pokrój na kawałki. Cukinie oczyść, opłucz, pozostaw ze skórką. Odetnij stwardniałe końcówki. Odetnij kilka plasterków, resztę pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, smaż na jasnozłoty kolor. Następnie włóż do garnka kostki cukinii i ziemniaki. Chwilę smaż razem. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do cebuli z czosnkiem.
Wlej bulion (może być z kostki), doprowadź do wrzenia. Gotuj około 20 minut. Na koniec zmiksuj całość na gładki krem razem ze śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem, rozlej do talerzy (lub miseczek z ciasta francuskiego).
Ser pokrój lub pokrusz. Parówki przekrój na połówki, natnij końce, usmaż na oliwie. Następnie na tej samej oliwie przesmaż plasterki cukinii. Zupę posyp serem i listkami natki. Podawaj z parówkami i plasterkami cukinii.
Zioła o intensywnym smaku (np. lubczyk) wrzucaj do zupy na początku gotowania. Zasada ta dotyczy też ziela angielskiego, ziarnistego pieprzu oraz liści laurowych itp. Świeżymi ziołami i mielonymi przyprawami doprawiaj gotowe danie.Źródło: Świat kobiety