Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gęsta kukurydziana zupa"
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 19
Świąteczne smaki.
Odsłon: 57
Ciasto Śnieżynka bez pieczenia jest banalne w wykonaniu, nie potrzebujesz do...
Odsłon: 1051
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 47014
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 65
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 19
Świąteczne smaki.
Odsłon: 57
Ciasto Śnieżynka bez pieczenia jest banalne w wykonaniu, nie potrzebujesz do...
Odsłon: 1051
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 47014
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 65
Składniki
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 260 kcal, cena 2,10 zł.
Pierś oczyść, opłucz, osusz i pokrój w paski. Średniej wielkości marchewki obierz i pokrój w plasterki. Obraną cebulę drobno posiekaj. Kukurydzę osącz z za lewy, przelej na sicie zimną wodą, pozostaw do osączenia.
W garnku rozgrzej połowę oleju, zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną marchewkę i chwilę smaż razem. Zalej 6 szklankami wody (lub, ewentualnie, bulionu warzywnego). Dopraw szczyptą soli i pieprzu, dodaj do zupy listek laurowy.
Na pozostałych dwóch łyżkach oleju przesmaż na złoty kolor pokrojone w paski piersi kurczaka. Dodaj do gotującej się zupy. Na koniec wrzuć do garnka osączoną kukurydzę z puszki. Gotuj razem na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut.
Śmietanę wymieszaj z mąką, a następnie rozprowadź w chochelce zupy. Dodaj do garnka tuż przed końcem gotowania. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. Posyp posiekaną natką.
Gdy zależy ci na wyjątkowo esencjonalnym, smacznym i aromatycznym bulionie warzywnym, musisz go odpowiednio długo gotować. Posiekane kawałki włoszczyzny z ulubionymi dodatkami (np. z czosnkiem, kapustą włoską) zalej większą ilością wody i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, 90-120 minut.Źródło: Świat kobiety