Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gęsta zupa gulaszowa z kolorową papryką"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
porcje, czas ok. 90 min; porcja – 370 kcal, cena 4,50 zł.
Mięso oczyść, opłucz i osusz, pokrój na podobnej wielkości kawałki. Obrane cebule poszatkuj. Przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj dwa ząbki czosnku.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę oraz czosnek, przełóż do garnka. Pokrojoną wołowinę oprósz solą, pieprzem oraz 2 łyżkami mąki. Wrzuć na patelnię z tym samym tłuszczem. Przesmaż na złoty kolor, przełóż do garnka.
w garnku zalej litrem zimnej wody. Dodaj liść laurowy oraz dwa ziarna ziela angielskiego. Gotuj wywar na małym ogniu pod przykryciem 40 minut. W tym czasie oczyść i pokrój na kawałeczki włoszczyznę. Dodaj do mięsnego wywaru. Gotuj całość jeszcze 15 minut.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Kolorowe papryki umyj, pozbaw nasion, pokrój na kawałki. Wrzuć do zupy razem z ziemniakami. Gotuj 15 minut. Wrzuć pomidory z puszki. Łyżkę mąki zrumień na łyżce masła, dodaj do zupy. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia. Przed podaniem dopraw zupę do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą chili w proszku.Źródło: Świat kobiety