Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Groszkowa zupa z ziołami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
porcje, czas ok. 50 min; porcja – 300 kcal, cena 4 zł.
Cebulę obierz, poszatkuj. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, smaż 3-4 minuty. Ziemniaki obierz, opłucz i osusz, pokrój na kawałki. Wrzuć do garnka, zalej bulionem. Dodaj po szczypcie soli i gałki muszkatołowej. Gotuj na średnim ogniu 20 min.
W tym czasie zioła opłucz i osusz. Oderwij listki z gałązek. Plastry szynki posmaruj 2 łyżkami serka. Posyp obficie miętą, zroluj. Każdą roladkę pokrój w grube plasterki, a następnie nadziej je na drewniane szpadki. Resztę ziół wsyp do zupy. Dodaj groszek. Gotuj około 15 minut. Zmiksuj na krem z pozostałym serkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
W osobnym garnku zagotuj litr wody. Dodaj 3-4 łyżki octu. W chochelkę wbijaj po jednym jajku. Ostrożnie zanurzaj w gotującej się wodzie (tak, by oblała jajko) na ok. 3 minuty. W ten sposób przygotuj cztery jajka w koszulkach. Podawaj do zupy razem z szaszłykami z szynki.Źródło: Świat kobiety