Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Groszkowa zupa z ziołami"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102867
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1997
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5860
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5855
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102867
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1997
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5860
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5855
Składniki
porcje, czas ok. 50 min; porcja – 300 kcal, cena 4 zł.
Cebulę obierz, poszatkuj. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, smaż 3-4 minuty. Ziemniaki obierz, opłucz i osusz, pokrój na kawałki. Wrzuć do garnka, zalej bulionem. Dodaj po szczypcie soli i gałki muszkatołowej. Gotuj na średnim ogniu 20 min.
W tym czasie zioła opłucz i osusz. Oderwij listki z gałązek. Plastry szynki posmaruj 2 łyżkami serka. Posyp obficie miętą, zroluj. Każdą roladkę pokrój w grube plasterki, a następnie nadziej je na drewniane szpadki. Resztę ziół wsyp do zupy. Dodaj groszek. Gotuj około 15 minut. Zmiksuj na krem z pozostałym serkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
W osobnym garnku zagotuj litr wody. Dodaj 3-4 łyżki octu. W chochelkę wbijaj po jednym jajku. Ostrożnie zanurzaj w gotującej się wodzie (tak, by oblała jajko) na ok. 3 minuty. W ten sposób przygotuj cztery jajka w koszulkach. Podawaj do zupy razem z szaszłykami z szynki.Źródło: Świat kobiety