Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeży, esencjonalny rosół - WARTY GRZECHU :)
Po urlopie zostają wspomnienia nie tylko na zdjęciach :) Słoweńsko-chorwacka...
Odsłon: 167
Najlepszy domowy przepis na solone śledzie. Przygotowanie składników zajmie t...
Odsłon: 129
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 223
Dziś na warsztat trafiła papryka konserwowa po warszawsku, czyli w łagodnej z...
Odsłon: 106
Po urlopie zostają wspomnienia nie tylko na zdjęciach :) Słoweńsko-chorwacka...
Odsłon: 167
Najlepszy domowy przepis na solone śledzie. Przygotowanie składników zajmie t...
Odsłon: 129
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 223
Dziś na warsztat trafiła papryka konserwowa po warszawsku, czyli w łagodnej z...
Odsłon: 106
Składniki
Aby wykonać pyszny i lekki bulion drobiowy należy: Skrzydełka gotować na wolnym ogniu, dodać jarzynkę (lub wymienione warzywa) oraz kostki rosołowe (wg. mnie 4 szt.). Po zagotowaniu dodać część startego lub posiekanego imbiru (ok. 4 łyżek stołowych) - gotować na wolnym ogniu przez 15 min. Aby bulion był lekki i klarowny należy przelać go przez sitko - wg upodobań warzywa można zostawić, ja zostawiam wyłącznie marchew, którą kroję w kostkę i ponownie wrzucam do garnka. BULION GOTOWY - NIC PROSTSZEGO Ja podaję go w ten sposób... :) Obieram mięso ze skrzydełek (lub udek) - kładę na dnie talerza, następnie garść kiełków fasoli Mung, makaron sojowy - zalewam bulionem i przybieram posiekaną dymką - PALCE LIZAĆ Można też podawać z pierożkami (sakiewkami) - sposób wykonania poniżej... Sładniki: 250 g (cienkiego) ciasta na pierogi 250 g surowych krewetek (bez wnętrzności), grubo posiekanych 250 g milonej wieprzowiny 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) 1,5 łyżki (stołowej) jasnego sosu sojowego 3 łyżki drobno posiekanej (białej części) dymki 2 łyżeczki drobno posiekanego (świeżego) korzenia imbiru 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 lekko roztrzepane białko Wiadome... wszystkie składniki mieszamy, miskę nakrywamy folią i wkładamy do lodówki na 20 min. Po tym czasie, gdy farsz delikatnie stwardniał i nie lepi się do rąk nakładamy 1 łyżeczkę farszu na świeży kawałek ciasta i formujemy wg upodobań pierożki bądź sakiewki (które wyglądają jak pękate torebeczki). Pierożki gotujemy w osolonej wodzie choć zaznaczam, że lepiej smakują ugotowane w bulionie. Zarówno jeden jak i drugi sposób podania są PYSZNE :) SMACZNEGO !!!