Do góry

Zupy Przepis na:

Kartoflanka na mleku

Kartoflanka na mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 799

Dodano:

Odsłon: 3994

Jest baaardzooo ziemniaczana i sycąca :)

Składniki

  • łopatka wieprzowa z kawałkiem tłuszczu, 1 kg
  • ziemniaki, 2 kg
  • marchew, 2 sztuki
  • pietruszka, 1 sztuka
  • seler, 1 sztuka
  • cebula, 1 sztuka
  • por, 1 sztuka
  • czosnek, 4 zmiażdzone ząbki
  • kostka wołowa, 1 sztuka
  • kostka mięsna "Winiary", 4 sztuki
  • przyprawa w płynie Maggi, według uznania
  • vegeta, ok. 2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony, według uznania
  • przyprawa do dań z ziemniaków, ok. 3 łyżeczki
  • mleko 3,2%, 1 L
  • woda do gotowania, 2 L
  • śmietana 18% do dekoracji, opcjonalnie
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kartoflanka na mleku

Przygotowanie

  1. Mięso oddzielić od tłuszczu. Mięso pokroić w większą kostkę i wrzucić wszystko razem do wrzącej wody, zagotować i gotować ok. 1 godz. Po tym czasie dodać pokrojoną w kawałki marchew i w całości pietruszke, seler, por, cebule i czosnek. Jednocześnie dodać wszystkie przyprawy i kostki, zagotować i gotować ok. 20 min. Po tym czasie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zagotować i gotować do uzyskania miękkości przez ziemniaki. Pod koniec gotowania wlać mleko i jeszcze raz zagotować. Przed podaniem można udekorować śmietaną. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 08 marca 2010 uwielbim kartoflanki:) a ta wygląda smakowicie:)) Ląduje w ulubionych:)))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń