Do góry

Zupy Przepis na:

krupnik ziemniaczano-cebulowy

krupnik ziemniaczano-cebulowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 35

Dodano:

Odsłon: 111

Kilka ziemniaków i cebula, czyli krupnik bez kaszy. (przepis autorski)

Składniki

  • ziemniaki (4-5 średnich)
  • cebula (duża)
  • zioła prowansalskie
  • kwasek cytrynowy (pół łyżeczki)
  • szklanka mleka
  • sól i pieprz
  • margaryna roślinna (słynna MR) (2 łyżki)
  • susz warzywny (3 garście) lub świeża marchewka, pietruszka, seler (w/g uznania)
  • szczypiorek (posiekany-jako dodatek)
  • len mielony (łyżka)
  • czosnek granulowany (łyżeczka)
  • blender
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
krupnik ziemniaczano-cebulowy

Przygotowanie

  1. 1. Nastawić w garnku na zupę (2-litrowym) do gotowania ok. litra wody. Dodać margarynę, warzywa, szczypiorek, czosnek, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy, len mielony, skroić ok. 1/5 cebuli - w pasma, dodać pół szklanki mleka, wymieszać.

    2. Resztę cebuli pokroić, zblendować, dodając mleka i pieprzu. Wlać uzyskaną papkę do zupy. Ziemniaki skroić i zblendować dodając wodę. Przenieść papkę ziemniaczaną do zupy, wymieszać (uwaga: nie blendować samych warzyw bez dodania płynów!).

  2. Gotować 20-30 min. Doprawić solą do smaku. Można dolać wody, jeśli się uzna, że zupa jest za gęsta.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń