Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 388
Dodano: 06.05.2008
Odsłon: 1572
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Pory dokładnie myjemy, aby nie w zupie nie znalazło się nieco ziemi :). Kroimy w plastrerki do miejsca, gdzie zaczynają się zielone liście-tych nie wykorzystujemy. Tak pokrojone pory i pokrojone ząbki czosnku smażymy na masełku około 10 minut nie dlużej. W trakcie gdy smażą się pory wlewamy do garnka wodę, wrzucamy kostki rosołowe, wkładamy obraną marchew i czekamy az się zagotuje. Przekładamy wczesniej przesmażone pory z patelni i gotyjemy razem kolejne 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia, mikserem rozdrabniamy zawarte w zupie warzywka (można to też zrobić blenderem). Pieprzymi i solimy do smaku. Kromki chlebka tostowego kroimy na kwadraciki wielkości 1*1cm i smazymy na złoto na patelni (można na masełku-będą smaczniejsze). Podajmey w osobnym naczyniu ponieważ dodane do zupy szybko zmiękną i zrobi się papka a nie zupa. Śmietana jako kleks lub do całej zupki. Ilość wody jest podana "na oko", jeśli ktoś lubi gęstszą lub rzadszą dozuje ilośc wody według swoich upodobań. Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Lucyna60 09 maja 2008Zgłoś do usunięcia
Ciekawy przepis,napewno go kiedyś wyprubuje,bardzo dziękuje.Dodam wtedy nastepny komentaż.Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

novajulia 06 maja 2008Zgłoś do usunięcia
podoba mi się ;). na pewno zrobie0 Kto głosował? | Odpowiedz

novajulia 06 maja 2008Zgłoś do usunięcia
podoba mi się :), może zamiast marchewki dodam ziemniaka zmiksowanego, żeby zagęścić bez śmietany, pozdrawiam i czekam na więcej fajnych przepisów0 Kto głosował? | Odpowiedz