Do góry

Zupy Przepis na:

Paryska zupa cebulowa

Paryska zupa cebulowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Paryska zupa cebulowa"

Składniki

  • 800 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 dużego pęczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżeczki bulionu w proszku
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • sól
  • pieprz
  • 6 kromek bagietki
  • 6 dag startego żółtego sera
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 50 minut

  2. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Nieco tymianku zostawić do dekoracji, resztę posiekać. W garnku rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej czosnek i cebulę.

  3. Zalać 1 litrem wody. Wsypać bulion w proszku. Doprowadzić do wrzenia, a wtedy zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 20 minut. Pod koniec dolać wino i wsypać tymianek. Przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem.

  4. Blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem. Ułożyć na niej kromki bagietki, a te posypać startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 8-10 minut.

  5. Zupę rozlać do miseczek. Do każdej włożyć serową grzankę. Udekorować odłożonymi gałązkami tymianku. Od razu podawać.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń