Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pożywna zupa kalafiorowa"
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 1805
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 488
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 3046
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 1805
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 488
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 3046
Składniki
Kalafior umyj, osusz i podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, pokrój w kosteczkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, miąższ pokrój na kawałki. Fasolkę lekko rozmroź.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki masła. Wrzuć kalafior, marchew, kukurydzę, pomidory i fasolkę. Przesmaż, mieszając. Zalej 1,5 l wrzącej wody. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem 30 minut.
Mięso przełóż do miski, dodaj jajko i łyżkę bułki tartej. Wyrób masę, dopraw ją solą oraz pieprzem. Uformuj małe pulpety. Przesmaż je na łyżce oleju, a potem wrzuć do zupy. Gotuj razem na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut.
Mąkę rozprowadź w śmietanie, połącz z łyżeczką koncentratu pomidorowego i 1-2 chochelkami zupy, wlej do garnka, doprowadź do wrzenia. Gotową zupę zdejmij z ognia. Dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z chlebem.
porcji, czas ok. 90 min; porcja – 290 kcal, cena 2,40 zł.
Bułkę tartą w pulpecikach oraz mielonych kotletach z powodzeniem możesz zastąpić kaszą manną. Ciekawym dodatkiem do mięsnych kulek będzie także starta na tarce surowa marchewka.
. Świeży kalafior z powodzeniem możesz zastąpić mrożonką.Źródło: Świat kobiety