Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna zupa z domowych ogórków kiszonych .
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 63
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 63
Składniki
Zagotujemy wywar w garnczku 3 l. Sumujemy. Do zsumowanego wywaru dodajemy przyprawy. Kurkumę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu, kostkę rosołową lub sól do smaku. Gotujemy ok. 45 min.
Ogórki ze słoika kroimy w plasterki grubości ok. 2mm. Podsmażamy na maśle na patelni. Dobrze jest jeśli je troszkę przypieczemy.
Do ugotowanego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera oraz liście (w całości), kawałek kapusty ( w całości ), pora. Po ugotowaniu warzyw w wywarze wyjmujemy liście selera i kapustę (miały tylko dodać smaku). Obieramy ziemniaki. Kroimy w kostkę. Wrzucamy ziemniaki do wywaru. Gotujemy jeszcze ok. 10 min.
Po ugotowaniu warzyw w wywarze wyjmujemy liście selera i kapustę (miały tylko dodać smaku). Obieramy ziemniaki. Kroimy w kostkę. Wrzucamy ziemniaki do wywaru. Gotujemy jeszcze ok. 10 min.
Po ugotowaniu ziemniaków dodajemy podsmażone ogórki do wywaru. Dolewamy do smaku kwasu z ogórków.
Następnie jogurt naturalny Grecki rozbijamy ze szczyptą soli i stopniowo hartujemy dolewając wywar (cały czas mieszamy). Zahartowany jogurt wlewamy do zupy powoli cały czas mieszając zupę.
Na końcu doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki lub koperkiem według uznania.