Do góry

Zupy Przepis na:

Smaczna i zdrowa zupa ogórkowa ☺

Smaczna i zdrowa zupa ogórkowa ☺

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 28

Dodano:

Odsłon: 319

Aromatyczna zupa z domowych ogórków kiszonych .

Składniki

  • wywar z trzech kości schabowych
  • warzywa:
  • marchewka (2)
  • pietruszka (1)
  • pół selera (ewentualnie też liście)
  • pół pora
  • kawałek (1/8) kapusty białej lub włoskiej
  • ogórki kiszone 1 słoik
  • pół szklanki kwasu z ogórków kiszonych według smaku
  • jogurt naturalny Grecki
  • przyprawy:
  • ziele angielskie (3 sztuki)
  • 2 listki laurowe
  • pieprz czarny (całe ziarenka) ok. 6 sztuk
  • kurkuma pół łyżeczki
  • szczypta chyli w proszku
  • sół według smaku
  • Kostka rosołowa
  • masło
  • pięć średnich ziemniaków
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Smaczna i zdrowa zupa ogórkowa ☺

Przygotowanie

  1. Zagotujemy wywar w garnczku 3 l. Sumujemy. Do zsumowanego wywaru dodajemy przyprawy. Kurkumę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu, kostkę rosołową lub sól do smaku. Gotujemy ok. 45 min.

  2. Ogórki ze słoika kroimy w plasterki grubości ok. 2mm. Podsmażamy na maśle na patelni. Dobrze jest jeśli je troszkę przypieczemy.

  3. Do ugotowanego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera oraz liście (w całości), kawałek kapusty ( w całości ), pora. Po ugotowaniu warzyw w wywarze wyjmujemy liście selera i kapustę (miały tylko dodać smaku). Obieramy ziemniaki. Kroimy w kostkę. Wrzucamy ziemniaki do wywaru. Gotujemy jeszcze ok. 10 min.

  4. Po ugotowaniu warzyw w wywarze wyjmujemy liście selera i kapustę (miały tylko dodać smaku). Obieramy ziemniaki. Kroimy w kostkę. Wrzucamy ziemniaki do wywaru. Gotujemy jeszcze ok. 10 min.

  5. Po ugotowaniu ziemniaków dodajemy podsmażone ogórki do wywaru. Dolewamy do smaku kwasu z ogórków.

  6. Następnie jogurt naturalny Grecki rozbijamy ze szczyptą soli i stopniowo hartujemy dolewając wywar (cały czas mieszamy). Zahartowany jogurt wlewamy do zupy powoli cały czas mieszając zupę.

  7. Na końcu doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki lub koperkiem według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń