Do góry

Zupy Przepis na:

Sopa verde

Sopa verde

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 199

Danie hiszpańskie, którego polska nazwa brzmiałaby "zielona zupa" ;) Jak dla mnie bomba witaminowa i raj dla podniebienia. Czasami zapomnę dodać dyni albo romanecso nie mogę dostać w sklepie (zastępuję wtedy tradycyjnym kalafiorem), a mimo to zupa jest zawsze wyśmienita. Jest dość gęsta, ale można dodać więcej rosołu, będzie wówczas nieco rzadsza.

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1-2 duze garści jarmużu
  • 1 paczka szpinaku
  • 1 mała dyna piżmowa
  • 1 kalafior romnesco (zielony)
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • 2-3- listki świeżej bazyki na każdy talerz
  • 1 kromka białego pieczywa tostowego (może być jedna bułka)
  • 0,5 kilograma mięsa mielonego (wieprzowe, ale może być wołowe albo drobiowe)
  • 1 jajko
  • 1 garść orzeszków pinowych (można zastąpić słonecznikiem)
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 0,5 litra rosołu warzywnego
  • Odrobina oliwy z oliwek (do podsmażenia)
  • 2-3 ząbków czosnku
  • 1 szklanka mleka (można zastąpić wodą)
  • odrobina mąki do obtoczenia pulpecików
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sopa verde

Przygotowanie

  1. Pulpeciki:
    Kromkę białego pieczywa namaczamy w mleku lub wodzie. Gdy nasiąknie wówczas wyciskamy jak gąbkę.
    Do miski wsadzamy mielone mięso, dodajemy garść orzeszków piniowych (ja zastępuję je słonecznikiem łuskanym), posiekaną zieloną pietruszkę, jajko i wdrobić odsączony chleb (lub bułkę). Dodać sól i pieprz do smaku.

  2. Całość dobrze mieszamy (najlepiej ręką) i formujemy małe kuleczki o średnicy mniej więcej 3 cm. Obtaczamy je w mące i podsmażamy na oliwie z oliwek na patelni ze wszystkich stron, tak, żbey się nie rozpadały.

  3. Zupa:
    Czosnek i cebulę siekamy i wrzucamy do garnka z odrobiną oliwy z oliwek do zeszklenia.

    Szpinak blanszulemy (wrzucamy na chwilę na osolony wrzątek. Wyciągamy go i wsadzamy szybko do bardzo zimnej wody (można użyć wody z lodem). Powody są dwa: 1) szpinak musimy odcisnąć, a gorący nie pozwoli się dotknąć, 2) szpinak zachowa soczyście zielony kolor.
    Odcisnąć szpinak z wody i wsadzić do rosołu warzywnego po czym całość zblendować.
    Następnie przetrzeć tak powstały wywar przez rzadkie sitko do cebuli i czosnku.

  4. Dynię piżmową obrać i pokroić w centymetrowe kosteczki.
    Kalafior romanesacco podzielić na małe drzewka (gdy nie ma akurat w sklepach zielonego romanesco to daję poczciwy biały kalafior.

    Wrzucić całość do rosołu ze szpinakiem, dodać kuleczki mięsne (pulpeciki).

    Szparagi pokroić w centymetrowe krążki i dodać do wywaru.

    Doprawić odrobiną pieprzu. Gotować dziesięć minut.

    Poszarpać jarmuż na mniejsze kawałki i dodać do wywaru.
    Całość gotować jeszcze około pięciu minut.

  5. Po nałożeniu na talerze można przyozdobić świeżą bazylią lub innym zielonym zielem, ale bazylia nada potrawie limonkowego zapachu.

    Dobrze smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń