Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie hiszpańskie, którego polska nazwa brzmiałaby "zielona zupa" ;) Jak dla mnie bomba witaminowa i raj dla podniebienia. Czasami zapomnę dodać dyni albo romanecso nie mogę dostać w sklepie (zastępuję wtedy tradycyjnym kalafiorem), a mimo to zupa jest zawsze wyśmienita. Jest dość gęsta, ale można dodać więcej rosołu, będzie wówczas nieco rzadsza.
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 878
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 55
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 380
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 138
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 878
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 55
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 380
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 138
Składniki
Pulpeciki: Kromkę białego pieczywa namaczamy w mleku lub wodzie. Gdy nasiąknie wówczas wyciskamy jak gąbkę. Do miski wsadzamy mielone mięso, dodajemy garść orzeszków piniowych (ja zastępuję je słonecznikiem łuskanym), posiekaną zieloną pietruszkę, jajko i wdrobić odsączony chleb (lub bułkę). Dodać sól i pieprz do smaku.
Całość dobrze mieszamy (najlepiej ręką) i formujemy małe kuleczki o średnicy mniej więcej 3 cm. Obtaczamy je w mące i podsmażamy na oliwie z oliwek na patelni ze wszystkich stron, tak, żbey się nie rozpadały.
Zupa: Czosnek i cebulę siekamy i wrzucamy do garnka z odrobiną oliwy z oliwek do zeszklenia. Szpinak blanszulemy (wrzucamy na chwilę na osolony wrzątek. Wyciągamy go i wsadzamy szybko do bardzo zimnej wody (można użyć wody z lodem). Powody są dwa: 1) szpinak musimy odcisnąć, a gorący nie pozwoli się dotknąć, 2) szpinak zachowa soczyście zielony kolor. Odcisnąć szpinak z wody i wsadzić do rosołu warzywnego po czym całość zblendować. Następnie przetrzeć tak powstały wywar przez rzadkie sitko do cebuli i czosnku.
Dynię piżmową obrać i pokroić w centymetrowe kosteczki. Kalafior romanesacco podzielić na małe drzewka (gdy nie ma akurat w sklepach zielonego romanesco to daję poczciwy biały kalafior. Wrzucić całość do rosołu ze szpinakiem, dodać kuleczki mięsne (pulpeciki). Szparagi pokroić w centymetrowe krążki i dodać do wywaru. Doprawić odrobiną pieprzu. Gotować dziesięć minut. Poszarpać jarmuż na mniejsze kawałki i dodać do wywaru. Całość gotować jeszcze około pięciu minut.
Po nałożeniu na talerze można przyozdobić świeżą bazylią lub innym zielonym zielem, ale bazylia nada potrawie limonkowego zapachu. Dobrze smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.