Zupy Przepis na:
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Do garnka włożyć białą kiełbasę, wędzonkę, ziele, pieprz, listek laurowy, obraną cebulę i ząbki czosnku, zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na niewielkim ogniu ok. 15-20 minut, przecedzić przez sito. W garnku dokładnie rozkłócić śmietanę z żółtkami, powoli wlewać, stale mieszając gorący przecedzony wywar, mocno podgrzać, dodać starty chrzan, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą. Zestrugane wiórki chrzanu ułożyć na sicie przelać wrzątkiem skropić sokiem z cytryny. Pokroić drobno pieczyste, ugotowaną białą kiełbasę i wędzonkę, włożyć do zupy razem z wiórkami chrzanu lekko podgrzać. Podawać z ćwiartkami jajek na twardo.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 14 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubię taką zupę :-), przypomina mi trochę w smaku żurek. Pamiętam będąc kilka lat temu w USA w okresie wielkanocnym podobną zupę ,,na chrzanie" ugotowałam - zastąpiła mi polski tradycyjny żurek :-). Twój wypróbowany przepis zapisuję :-) i ugotuję na Święta Wielkanocne :-).0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 04 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Jestem pod wrażeniem ,zachowam ten przepis na święta wielkanocne.0 Kto głosował? | Odpowiedz