Do góry

Zupy Przepis na:

Uszka - dodatek do Wigilijnego Barszczu

Uszka - dodatek do Wigilijnego Barszczu

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 6706

Tradycyjne Danie Wigilijne

Składniki

  • Mąka pszenna, 2 szklanki
  • sól, szczypta
  • woda, 2/3 szklanki
  • suszone prawdziwki, 5 dag
  • masło, 2 łyżki
  • nieduża cebula, 1sztuka
  • Bułka tarta, 1 łyżka
  • jajko, 1 sztuka
  • pieprz, szczypta
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Uszka - dodatek do Wigilijnego Barszczu

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć na noc . Ugotować pod przykryciem do miękkości . Odsączyć. Do miski wlać ciepłą wodę,wsypać szczyptę soli oraz tyle mąki by powstało miękkie ciasto. Wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę i podsypując mąką zagnieść ciasto nasadą dłoni . Przykryć miską i zostawić na pół godziny. Cebulę obrać , pokroić w małą kosteczkę , podsmażyć na złoto na łyżce masła , dodać do zezłoconej cebuli drobno posiekane podsmażone na łyżce masła grzyby .Następnie dodać bułkę tartą i jajko, całość dokładnie wymieszać . Przyprawić solą i pieprzem .Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy . Pociąć na kwadraty 3 x 3 cm. Na kwadraty nakładać niewielką ilość farszu , składać w trójkąty i sklejać brzegi , a następnie przeciwległe rogi trójkątów . Uszka wrzucać na osolony wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia . Podawać razem z Wigilijnym Barszczem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń