Do góry

Zupy Przepis na:

Wiosenna zupa buraczkowa

Wiosenna zupa buraczkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 958

Łatwa i pożywna zupka z botwinką. Samo zdrowie!

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4-6 średnich ziemniaków
  • 4 nieduże buraczki, pęczek botwinki
  • 2 nieduże cebule
  • 2 pomidory
  • 4 łyzki oleju
  • 1 łyzka octu jabłkowego lub soku z cytryny, zielenina do posypania, sól, pieprz i śmietana do zabielania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wiosenna zupa buraczkowa

Przygotowanie

  1. Do gotującego się bulionu włożyć umyte i pokrojone ziemniaki, dodać też botwinkę.
    Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać utarte na tarce z dużymi oczkami buraczki, chwilę dusić. Później dodać przetarte pomidory, ocet lub sok cytrynowy. Dusić wszystko ok. 20 min na małym ogniu do gotowości.

  2. Gotową masę wyłożyć do garnka z bulionem, doprawić solą, pieprzem. Zagotować, posypać zieleniną. Podawać ze śmietaną.


    Można zupkę zrobić tez bez ziemniaków, jak kto lubi. Wtedy można posypać ją grzankami w charakterze dodatku.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń