Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa i pożywna zupka z botwinką. Samo zdrowie!
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4037
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 958
Polecam.
Odsłon: 362
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4037
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 958
Polecam.
Odsłon: 362
Składniki
Do gotującego się bulionu włożyć umyte i pokrojone ziemniaki, dodać też botwinkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać utarte na tarce z dużymi oczkami buraczki, chwilę dusić. Później dodać przetarte pomidory, ocet lub sok cytrynowy. Dusić wszystko ok. 20 min na małym ogniu do gotowości.
Gotową masę wyłożyć do garnka z bulionem, doprawić solą, pieprzem. Zagotować, posypać zieleniną. Podawać ze śmietaną. Można zupkę zrobić tez bez ziemniaków, jak kto lubi. Wtedy można posypać ją grzankami w charakterze dodatku. Smacznego