Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zabielana zupa kurkowa"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24987
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 119
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1317
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24987
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 119
Składniki
Świeże kurki oczyść z piasku i igliwia, umyj dokładnie, osusz, a potem pokrój na kawałki. Mniejsze sztuki pozostaw w całości. Mrożone grzyby musisz wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie. Obierz i posiekaj obydwie cebule.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę, smaż na jasnozłoty kolor. Dodaj grzyby, smaż razem kilka minut, często mieszając. Na koniec oprósz całość solą oraz odrobiną pieprzu. Przełóż do garnka, zalej litrem wody.
Włoszczyznę (bez kapusty) opłucz, obierz, pokrój na małe kawałki. Dodaj do garnka razem z kurkami oraz liściem laurowym. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min.
Śmietanę wymieszaj z mąką i 1-2 chochelkami zupy, wlej do garnka, doprowadź do wrzenia. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pieczywo tostowe opiecz, zrumień na suchej patelni lub w piekarniku. Pokrój w kosteczkę. Podawaj do zupy. Danie posyp posiekaną natką.
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 270 kcal, cena 3,60 zł.
Świeże grzyby najlepiej gotować w dniu, w którym zostały zebrane. Jedynie kurki i borowiki mogą poleżeć 1-2 dni w suchym i przewiewnym miejscu. Zupę przechowuje się zaś do 24 godzin.
. Pysznym dodatkiem do zupy będzie również makaron, np. łazanki lub wstążki.Źródło: Świat kobiety