Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zabielana zupa kurkowa"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 432
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 31
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5678
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 960
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37289
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 432
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 31
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5678
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 960
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37289
Składniki
Świeże kurki oczyść z piasku i igliwia, umyj dokładnie, osusz, a potem pokrój na kawałki. Mniejsze sztuki pozostaw w całości. Mrożone grzyby musisz wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie. Obierz i posiekaj obydwie cebule.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę, smaż na jasnozłoty kolor. Dodaj grzyby, smaż razem kilka minut, często mieszając. Na koniec oprósz całość solą oraz odrobiną pieprzu. Przełóż do garnka, zalej litrem wody.
Włoszczyznę (bez kapusty) opłucz, obierz, pokrój na małe kawałki. Dodaj do garnka razem z kurkami oraz liściem laurowym. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min.
Śmietanę wymieszaj z mąką i 1-2 chochelkami zupy, wlej do garnka, doprowadź do wrzenia. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pieczywo tostowe opiecz, zrumień na suchej patelni lub w piekarniku. Pokrój w kosteczkę. Podawaj do zupy. Danie posyp posiekaną natką.
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 270 kcal, cena 3,60 zł.
Świeże grzyby najlepiej gotować w dniu, w którym zostały zebrane. Jedynie kurki i borowiki mogą poleżeć 1-2 dni w suchym i przewiewnym miejscu. Zupę przechowuje się zaś do 24 godzin.
. Pysznym dodatkiem do zupy będzie również makaron, np. łazanki lub wstążki.Źródło: Świat kobiety