Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zabielana zupa kurkowa"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22675
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15037
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45026
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 681
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 803
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22675
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15037
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45026
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 681
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 803
Składniki
Świeże kurki oczyść z piasku i igliwia, umyj dokładnie, osusz, a potem pokrój na kawałki. Mniejsze sztuki pozostaw w całości. Mrożone grzyby musisz wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie. Obierz i posiekaj obydwie cebule.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę, smaż na jasnozłoty kolor. Dodaj grzyby, smaż razem kilka minut, często mieszając. Na koniec oprósz całość solą oraz odrobiną pieprzu. Przełóż do garnka, zalej litrem wody.
Włoszczyznę (bez kapusty) opłucz, obierz, pokrój na małe kawałki. Dodaj do garnka razem z kurkami oraz liściem laurowym. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min.
Śmietanę wymieszaj z mąką i 1-2 chochelkami zupy, wlej do garnka, doprowadź do wrzenia. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pieczywo tostowe opiecz, zrumień na suchej patelni lub w piekarniku. Pokrój w kosteczkę. Podawaj do zupy. Danie posyp posiekaną natką.
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 270 kcal, cena 3,60 zł.
Świeże grzyby najlepiej gotować w dniu, w którym zostały zebrane. Jedynie kurki i borowiki mogą poleżeć 1-2 dni w suchym i przewiewnym miejscu. Zupę przechowuje się zaś do 24 godzin.
. Pysznym dodatkiem do zupy będzie również makaron, np. łazanki lub wstążki.Źródło: Świat kobiety