Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i łatwa do przygotowania zupa w stylu azjatyckim. Wniesie trochę egzotyki do naszej kuchni w chłodne, jesienne dni :).
Składniki
Przygotowujemy wszystkie składniki. Jeśli mieszanka chińska jest zamrożona to przed przystąpieniem do gotowania najlepiej będzie ją rozmrozić. Ja wyciągam dzień wcześniej z zamrażarki, ale można także przygotować ją wg opisu z opakowania.
Indyka kroimy w małą kostkę lub cienkie paski. Ja kroję w kostkę. Do miski z pokrojonym indykiem dodaje 3-4 łyżki sosu sojowego, łyżkę miodu (u mnie lipowy) i jedną łyżkę sosu ostrygowego (jeśli go nie macie to nie szkodzi. Można dodać jeszcze łyżkę sosu sojowego. Odstawiamy tak zamarynowanego indyka na bok i zabieramy się za warzywa.
Mieszankę chińską gotujemy dodając szklankę wody oraz 3-4 łyżki sosu sojowego.
Następnie dodajemy całą puszkę kukurydzy oraz groszku. Wszystko dokładnie mieszamy i pod przykryciem zagotowujemy.
W między czasie obieramy dwa ząbki czosnku oraz cebulę. Czosnek miażdżymy nożem i wraz z cebulą drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię z odrobinką oleju tak by cebula się zeszkliła a czosnek zaczął oddawać swój aromat (a to na pewno poczujemy w kuchni - moja żona uwielbia ten zapach ;) ).
W momencie, gdy mieszanka chińska zacznie się już gotować, dodajemy do niej indyka wraz z marynatą. Następnie od czasu do czasu mieszając pozwalamy by zupa ponownie się zagotowała.
Smażąc cebulę i czosnek uważamy by ich nie przypalić.
Zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem dodajemy do zupy i mieszamy.
Na sam koniec dodajemy całą puszkę mleczka kokosowego i pozwalamy się zupie zagotować pod przykryciem. Jeśli smak wyszedł za mdły dodajcie sosu sojowego. Jeśli chcecie go zaostrzyć dodajcie kilka kropel sosu tabasco lub ostrej papryki. Wbrew zdjęciu zupa jest gęsta ;)
Propozycja podania :) Jeśli ktoś z Was chce zagęścić zupkę to może ugotować do niej ryż lub makaron chiński czy sojowy. Ja polecam bez ;) SMACZNEGO !