Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa cytrynowa"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34150
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1353
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113596
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34150
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1353
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113596
Składniki
Skrzydełka umyj, włóż do garnka z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalej 2 litrami wody, zagotuj, zdejmując szumowiny. Dodaj obraną, umytą włoszczyznę i opaloną nad ogniem cebulę. Gotuj ok. 40 min. Gotowy wywar przecedź.
W osobnym garnku ugotuj ryż. Cytryny sparz, z jednej zetrzyj skórkę, a z kolejnej zdejmij ją obieraczką i pokrój w cienkie paski. Wszystkie cytryny pokrój w półplastry, całość dodaj do wywaru, gotuj 15 minut na małym ogniu.
Żółtka roztrzep w misce, dodawaj powoli pół szklanki gorącego wywaru, cały czas mieszając. Powoli przelej żółtka do wywaru, mieszając go, aby zupa się nie zwarzyła. Gotową zupę przypraw kurkumą, imbirem, solą i pieprzem i gotuj chwilę. Wyłóż na talerz ryż, zalej zupą i udekoruj listkiem bazylii. Podawaj zaraz po ugotowaniu.
Czas: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień