Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Zupa cytrynowa"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Skrzydełka umyj, włóż do garnka z liściem laurowym i zielem angielskim. Zalej 2 litrami wody, zagotuj, zdejmując szumowiny. Dodaj obraną, umytą włoszczyznę i opaloną nad ogniem cebulę. Gotuj ok. 40 min. Gotowy wywar przecedź.

  2. W osobnym garnku ugotuj ryż. Cytryny sparz, z jednej zetrzyj skórkę, a z kolejnej zdejmij ją obieraczką i pokrój w cienkie paski. Wszystkie cytryny pokrój w półplastry, całość dodaj do wywaru, gotuj 15 minut na małym ogniu.

  3. Żółtka roztrzep w misce, dodawaj powoli pół szklanki gorącego wywaru, cały czas mieszając. Powoli przelej żółtka do wywaru, mieszając go, aby zupa się nie zwarzyła. Gotową zupę przypraw kurkumą, imbirem, solą i pieprzem i gotuj chwilę. Wyłóż na talerz ryż, zalej zupą i udekoruj listkiem bazylii. Podawaj zaraz po ugotowaniu.

  4. Czas: około 1,5 godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń