Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa dyniowa pachnąca pomarańczami"
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2372
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3533
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4343
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74431
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2372
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3533
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4343
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74431
Składniki
Miąższ dyni kroję w dość dużą kostkę. Cebulę obieram, siekam drobniutko. Na patelni rozgrzewam masło, szklę na nim cebulę. Następnie dodaję dynię i mieszając, podsmażam. Gdy dynia będzie już miękka, wlewam do niej gorący bulion, przykrywam i gotuję na małym ogniu, około 20 minut.
Pomarańcze polewam wrzątkiem, następnie wyciskam z nich sok, uważając przy tym, by nie wpadły do niego pestki. Ugotowaną zupę dyniową miksuję blenderem na gładką masę. Dodaję do niej sok z pomarańczy, mieszam i zagotowuję. Krem doprawiam do smaku mielonym imbirem, solą oraz pieprzem.
Przygotowaną tak zupę podaję z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami z razowego chleba. Gdy zupa ma zastąpić cały obiad, wlewam ją do wydrążonej dyni, przykrywam grzankami, posypuję startym serem i zapiekam wszystko w piekarniku ustawionym na 180 st.Źródło: Tina