Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa dyniowa pachnąca pomarańczami

Zupa dyniowa pachnąca pomarańczami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19009

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Zupa dyniowa pachnąca pomarańczami"

Składniki

  • Składniki (na 4 porcje) 1 kg miąższu z dyni
  • 2 pomarańcze
  • 1 cebula
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • mielony imbir
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa dyniowa pachnąca pomarańczami

Przygotowanie

  1. Miąższ dyni kroję w dość dużą kostkę. Cebulę obieram, siekam drobniutko. Na patelni rozgrzewam masło, szklę na nim cebulę. Następnie dodaję dynię i mieszając, podsmażam. Gdy dynia będzie już miękka, wlewam do niej gorący bulion, przykrywam i gotuję na małym ogniu, około 20 minut.

  2. Pomarańcze polewam wrzątkiem, następnie wyciskam z nich sok, uważając przy tym, by nie wpadły do niego pestki. Ugotowaną zupę dyniową miksuję blenderem na gładką masę. Dodaję do niej sok z pomarańczy, mieszam i zagotowuję. Krem doprawiam do smaku mielonym imbirem, solą oraz pieprzem.

  3. Przygotowaną tak zupę podaję z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami z razowego chleba. Gdy zupa ma zastąpić cały obiad, wlewam ją do wydrążonej dyni, przykrywam grzankami, posypuję startym serem i zapiekam wszystko w piekarniku ustawionym na 180 st.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń