Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa dyniowa z soczewicą i fetą"
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 59
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 214
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 82
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 424
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 59
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 214
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 82
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 424
Składniki
Oczyść dynię i pokrój ją na nieduże kawałki.
Obierz cebule i pokrój je w dużą kostkę.
Obrany imbir zetrzyj na tarce.
Na dwóch łyżkach oleju podsmażaj przez 3 minuty cebulę.
Zagotuj niewielką ilość wody i gotuj w niej przez ok. 5 minut dynię i soczewicę. Następnie zalej to bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 25 minut.
Ugotuj w osolonej wodzie komosę ryżową.
Do bulionu dodaj mleko kokosowe oraz imbir i gotuj wszystko jeszcze 10 minut.
Umyj gałązki tymianku i mięty. Osusz i oberwij listki.
Ostudź zupę, a następnie zmiksuj na krem. Dopraw ją solą, pieprzem, sokiem z limonki i ostrą papryką.
10. Na łyżce oleju podsmaż ugotowaną komosę, aż odparuje z niej cały płyn.
11. Podgrzej zupę i rozlej gorącą do miseczek. Na wierzchu ułóż pokrojoną w kostkę fetę oraz posiekane zioła. Posyp kolorową komosą ryżową. Smacznego!
Czas: ok. 45 min. Poziom: średni, porcje: 4, ilość kalorii: 150 kcal/ porcja.Źródło: Tele Tydzień