Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa dyniowa z warzywami (zupa krem)

Zupa dyniowa z warzywami (zupa krem)

Autor:

Przepisów i artykułów: 139 Ocena: 1864

Dodano:

Odsłon: 2863

Czas jesienny ma do siebie zupę z dyni. Uwielbiam taką odmianę menu. Podaję tę zupę w formie zupy krem. Można ją jeść z dodatkiem pieczywa czosnkowego, świetnie smakuje w takim towarzystwie!

Składniki

  • 70 dkg dyni obranej
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 2 pietruszki albo 1 duża
  • ok. 10 dkg selera (korzeń)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ziemniak duży albo 2 mniejsze
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 dkg masła
  • 500 ml bulionu
  • śmietana 30% ok. 100 ml
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię, ziemniaka, marchew,cebulę, pietruszkę i selera obrałam i pokroiłam w kostkę. Paprykę również obrałam ze skórki i dodałam do pozostałych warzyw.
    Zalałam bulionem i uzupełniłam wodą ok 1 cm ponad warzywa. Gotowałam do miękkości. W trakcie gotowania dodałam posiekany czosnek, posoliłam odrobinę oraz dodałam masło.
    Zblendowałam kiedy warzywa były ugotowane. Dolałam śmietanę i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Nalewałam do talerzy i oprószyłam natką pietruszki.

  2. Notatki:
    * miałam bulion drobiowy, może być również z innego rodzaju mięsa bądź warzywny, będzie smaczna zupa również na samym maśle.
    * świetnie komponują smakowo z tą zupą białe warzywa (pietruszka, seler)
    * nie ma potrzeby obierać papryki ze skórki
    * wyszło mi z tej porcji 3,5 l zupy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń