Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa groszkowa z cukinią"
Chrupiący spód z bezglutenowych ciasteczek, delikatny sernik i słodki krem da...
Odsłon: 520
Wśród starych zapisków w przepiśniku babci odnalazłam przepis na jej popisową...
Odsłon: 951
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 356
Chrupiący spód z bezglutenowych ciasteczek, delikatny sernik i słodki krem da...
Odsłon: 520
Wśród starych zapisków w przepiśniku babci odnalazłam przepis na jej popisową...
Odsłon: 951
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 356
Składniki
Cukinię oczyść, ziem niaki obierz. Warzywa umyj, pokrój w kostkę. Groszek przebierz. Cebulkę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj ziemniaki i cukinię. Krótko podsmaż. Wsyp groszek. Zalej bulionem. Gotuj ok. 15 minut.
W tym czasie szynkę potnij w cienkie paseczki. Płatki migdałowe lekko zrumień na suchej patelni, zdejmij, odłóż do wystudzenia. Wyjmij trochę groszku do dekoracji, resztę warzyw wraz z wywarem zmiksuj.
Zupę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozlej do miseczek. Na wierzchu każdej porcji zrób małe kleksy z maślanki. Posyp szynką, płatkami i listkami mięty. Udekoruj paseczkami skórki cytrynowej.Źródło: Tina