Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wtorek, 11 lutego 2014 Krem z gruszek z szafranem i orzechami nerkowca... Chodziło za mną chodziło i wychodziło... Nie jadam zup owocowych... od dziecka i nie wiem czemu. Ja to w ogóle wole wytrawne niż słodkie. Ale Mój syn lubi owocowe zupy, więc jak mu ostatnio robiłam jego wymarzoną gruszkową pomyślałam, że mogę ją zamienić w zupę dla mnie. Postanowiłam wyostrzyć aromat za pomocą pora oraz szafranu. Ta zupa będzie również powalać kiedy dodacie sera np. parmezan lub gorgonzola. I nie zapomnijcie o orzechach nerkowca lub przynajmniej pestki słonecznika czy dyni. Poezja... Zupa krem z gruszek to także propozycja dla wegan. Składniki: 6 gruszek (u mnie konferencja), 1 biała część pora, orzechy nerkowca, ok. 1 litr wody, olej z pestek winogron, szafran, sól, gałka muszkatołowa * dodatki: tarty parmezan lub pokruszony ser gorgonzola, śmietana do zup 22% Przygotowanie Gruszki umyj i obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Por posiekaj w plastry. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju z pestek słonecznika. Wrzuć por i mieszając czekaj aż się zeszkli. Przypraw solą, odrobiną gałki muszkatołowej i utartym w moździerzu szafranem. Dodaj gruszki, wymieszaj dokładnie. Kiedy zrobią się miękkie zalej wszystko wodą i gotuj pod przykryciem 2-3 minuty, aż smaki się połączą. Gotową zupę zdejmij z kuchenki. Zmiksuj blenderem i rozlej do miseczek, dodając orzechy nerkowca. Zupę możesz też ozdobić kleksem śmietany 22 % lub dodać na wierzch parmezan lub gorgonzola. Smacznego !
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 43
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 567
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2011
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4007
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 43
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 567
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2011
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4007
Składniki
Przygotowanie Gruszki umyj i obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Por posiekaj w plastry. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju z pestek słonecznika. Wrzuć por i mieszając czekaj aż się zeszkli. Przypraw solą, odrobiną gałki muszkatołowej i utartym w moździerzu szafranem. Dodaj gruszki, wymieszaj dokładnie. Kiedy zrobią się miękkie zalej wszystko wodą i gotuj pod przykryciem 2-3 minuty, aż smaki się połączą. Gotową zupę zdejmij z kuchenki. Zmiksuj blenderem i rozlej do miseczek, dodając orzechy nerkowca. Zupę możesz też ozdobić kleksem śmietany 22 % lub dodać na wierzch parmezan lub gorgonzola.