Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wtorek, 11 lutego 2014 Krem z gruszek z szafranem i orzechami nerkowca... Chodziło za mną chodziło i wychodziło... Nie jadam zup owocowych... od dziecka i nie wiem czemu. Ja to w ogóle wole wytrawne niż słodkie. Ale Mój syn lubi owocowe zupy, więc jak mu ostatnio robiłam jego wymarzoną gruszkową pomyślałam, że mogę ją zamienić w zupę dla mnie. Postanowiłam wyostrzyć aromat za pomocą pora oraz szafranu. Ta zupa będzie również powalać kiedy dodacie sera np. parmezan lub gorgonzola. I nie zapomnijcie o orzechach nerkowca lub przynajmniej pestki słonecznika czy dyni. Poezja... Zupa krem z gruszek to także propozycja dla wegan. Składniki: 6 gruszek (u mnie konferencja), 1 biała część pora, orzechy nerkowca, ok. 1 litr wody, olej z pestek winogron, szafran, sól, gałka muszkatołowa * dodatki: tarty parmezan lub pokruszony ser gorgonzola, śmietana do zup 22% Przygotowanie Gruszki umyj i obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Por posiekaj w plastry. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju z pestek słonecznika. Wrzuć por i mieszając czekaj aż się zeszkli. Przypraw solą, odrobiną gałki muszkatołowej i utartym w moździerzu szafranem. Dodaj gruszki, wymieszaj dokładnie. Kiedy zrobią się miękkie zalej wszystko wodą i gotuj pod przykryciem 2-3 minuty, aż smaki się połączą. Gotową zupę zdejmij z kuchenki. Zmiksuj blenderem i rozlej do miseczek, dodając orzechy nerkowca. Zupę możesz też ozdobić kleksem śmietany 22 % lub dodać na wierzch parmezan lub gorgonzola. Smacznego !
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 393
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1783
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 350
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 393
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1783
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 350
Składniki
Przygotowanie Gruszki umyj i obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Por posiekaj w plastry. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju z pestek słonecznika. Wrzuć por i mieszając czekaj aż się zeszkli. Przypraw solą, odrobiną gałki muszkatołowej i utartym w moździerzu szafranem. Dodaj gruszki, wymieszaj dokładnie. Kiedy zrobią się miękkie zalej wszystko wodą i gotuj pod przykryciem 2-3 minuty, aż smaki się połączą. Gotową zupę zdejmij z kuchenki. Zmiksuj blenderem i rozlej do miseczek, dodając orzechy nerkowca. Zupę możesz też ozdobić kleksem śmietany 22 % lub dodać na wierzch parmezan lub gorgonzola.