Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 21

Dodano:

Odsłon: 2623

Sezonowa smaczna i rozgrzewająca zupa na chłodne dni.

Składniki

  • 1 kg obranej i pokrojonej dyni
  • 1 litr bulionu z kury
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula dymka lub szalotka
  • 1 papryczka pepperoni
  • Kawałek imbiru lub 1 czubata łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Groszek ptysiowy lub grzanki
  • sól, pieprz i maggi do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z dyni

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy ze skóry pozbywamy się środka i kroimy na mniejsze kawałki.

  2. Czosnek, dymkę, imbir i papryczkę drobno kroimy.

  3. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane składniki i chwilę podsmażamy. Ponieważ akurat nie miałem w domu świeżego imbiru i pepperoni , użyłem tych przypraw w proszku.

  4. Wrzucamy pokrojoną dynię i chwilę podsmażamy mieszając.

  5. Zalewamy bulionem (ja wykorzystałem wcześniej przygotowany zamrożony bulion) i gotujemy pod przykryciem ok. 20 - 25 minut.

  6. Następnie doprawiamy otartą skórkę z cytryny, cynamonem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

  7. Blenderem ucieramy całość na gładki krem.

  8. Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i ponownie zagotowujemy.

  9. Krem podajemy posypany groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń