Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezonowa smaczna i rozgrzewająca zupa na chłodne dni.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 688
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 388
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 107
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 68
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 43
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 688
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 388
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 107
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 68
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 43
Składniki
Dynię obieramy ze skóry pozbywamy się środka i kroimy na mniejsze kawałki.
Czosnek, dymkę, imbir i papryczkę drobno kroimy.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane składniki i chwilę podsmażamy. Ponieważ akurat nie miałem w domu świeżego imbiru i pepperoni , użyłem tych przypraw w proszku.
Wrzucamy pokrojoną dynię i chwilę podsmażamy mieszając.
Zalewamy bulionem (ja wykorzystałem wcześniej przygotowany zamrożony bulion) i gotujemy pod przykryciem ok. 20 - 25 minut.
Następnie doprawiamy otartą skórkę z cytryny, cynamonem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Blenderem ucieramy całość na gładki krem.
Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i ponownie zagotowujemy.
Krem podajemy posypany groszkiem ptysiowym lub grzankami.