Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z dyni i batatów

Zupa krem z dyni i batatów

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4521

Dodano:

Odsłon: 1473

Tę zupę ugotowałam inaczej niż wcześniejsze zupy z dyni. Dodawałam tu produkty takie jakie uważałam za słuszne. No i słusznie :)

Składniki

  • 1 nieduża dynia
  • 1 batat
  • 1 niewielka marchew
  • 1 papryka najlepiej czerwona
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • pieprz czosnkowy
  • śmietanka 30%
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa krem z dyni i batatów

Przygotowanie

  1. Dynię przekroiłam, wydrążyłam nasiona i obrałam ze skórki, obrałam również batata i marchew.
    Wszystko pokroiłam w kostkę i włożyłam do garnka. Zalałam wodą ok. 15 cm wyżej niż produkty.

    Zagotowałam.

  2. W połowie gotowania dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek (ząbki) i pokrojoną w talarki, zrumienioną na maśle cebulę.

    Posoliłam


  3. Kiedy wszystkie składniki były miękkie zestawiłam naczynie z palnika i zblendowałam do uzyskania gładkiej konsystencji.

  4. Z tej ilości składników otrzymałam 2,5 l. zupy.

    Nalewałam do misek, przed podaniem oprószyłam pieprzem czosnkowym i udekorowałam śmietanką.

    Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń