Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z dyni z batatami

Zupa krem z dyni z batatami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 99

Zupa krem z dyni o orientalnym smaku. Dynia, marchew i bataty dodają zupie słodyczy, którą równoważą pikantne przyprawy.

Składniki

  • Dwa ząbki czosnku
  • Dwa średniej wielkości bataty (u mnie 435g)
  • Oliwa z oliwek
  • Cebula
  • Dynia, świeża lub mrożona ok. 620g (dynia dowolna, u mnie piżmowa)
  • Kurkuma
  • Dwie średniej wilekości marchewki, u mnie 205g
  • Przyprawa Chili
  • Sól i ziarna zielonego pieprzu (można zastąpić pieprzem kolorowym bądź czarnym)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa krem z dyni z batatami

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać oliwę tak, aby przykryła dno cienką warstwą. Czosnek i cebulę drobno pokroić i wrzucić do garnka. Smażyć je razem aż do momentu zeszklenia się cebuli.

  2. Dynię pokrojoną w kostkę wrzucić do garnka i smażyć wraz z czosnkiem i cebulą. Po chwili zalać całość ok. 1,5l wrzącej wody. Do garnka wrzucić: nieobrane marchewki i nieobrane bataty pokrojone w plastry. Zupę przyprawić według uznania solą, pieprzem, kurkumą i chili. Zamieszać. Całość gotować do miękkości warzyw pod przykryciem.

  3. Zupkę blendować blenderem ręcznym, aż do momentu uzyskania kremowej konsystencji à la puree. Udekorować według uznania. Ja zupkę dekoruję grzankami oraz pestkami dyni.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń