Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa krem z dyni o orientalnym smaku. Dynia, marchew i bataty dodają zupie słodyczy, którą równoważą pikantne przyprawy.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 488
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 250
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9665
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1122
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4466
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 488
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 250
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9665
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1122
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4466
Składniki
Do garnka wlać oliwę tak, aby przykryła dno cienką warstwą. Czosnek i cebulę drobno pokroić i wrzucić do garnka. Smażyć je razem aż do momentu zeszklenia się cebuli.
Dynię pokrojoną w kostkę wrzucić do garnka i smażyć wraz z czosnkiem i cebulą. Po chwili zalać całość ok. 1,5l wrzącej wody. Do garnka wrzucić: nieobrane marchewki i nieobrane bataty pokrojone w plastry. Zupę przyprawić według uznania solą, pieprzem, kurkumą i chili. Zamieszać. Całość gotować do miękkości warzyw pod przykryciem.
Zupkę blendować blenderem ręcznym, aż do momentu uzyskania kremowej konsystencji à la puree. Udekorować według uznania. Ja zupkę dekoruję grzankami oraz pestkami dyni.
Smacznego!