Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjna zupa dla tych, którzy lubią pieczarki. Przed podaniem zupę można posypać natką pietruszki lub dodać do niej kilka plasterków pieczarek podsmażonych na maśle.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67713
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1899
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67713
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1899
Składniki
Cebulę oraz pieczarki obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć ją w rondelku na maśle do chwili, aż nabierze złotego koloru.Pieczarki pokroić na plastry. Dodać je do usmażonej cebuli. Grzyby dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. W trakcie duszenia doprawić niewielką ilością soli oraz pieprzu. Do podduszonych i podsmażonych pieczarek (pilnować, by grzyby się nie zrumieniły) wlać bulion. Całość zagotować, po czym trzymać na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Garnek zdjąć z ognia, a jego zawartość dokładnie zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie garnek z kremem ponownie ustawić na małym ogniu. W trakcie gotowania do zupy wlewać cienkim strumieniem śmietankę kremówkę i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Zupę zagotować. W razie potrzeby należy doprawić. Przed podaniem zupę można posypać natką pietruszki lub dodać do niej kilka plasterków pieczarek podsmażonych na maśle.