Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 192

Rewelacyjna zupa dla tych, którzy lubią pieczarki. Przed podaniem zupę można posypać natką pietruszki lub dodać do niej kilka plasterków pieczarek podsmażonych na maśle.

Składniki

  • 500-600 g pieczarek
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 150-200 ml śmietanki kremówki
  • sól i pieprz kolorowy
  • szczypta gałki muszkatołowej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z pieczarek

Przygotowanie

  1. Cebulę oraz pieczarki obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć ją w rondelku na maśle do chwili, aż nabierze złotego koloru.Pieczarki pokroić na plastry. Dodać je do usmażonej cebuli. Grzyby dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. W trakcie duszenia doprawić niewielką ilością soli oraz pieprzu.
    Do podduszonych i podsmażonych pieczarek (pilnować, by grzyby się nie zrumieniły) wlać bulion. Całość zagotować, po czym trzymać na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Garnek zdjąć z ognia, a jego zawartość dokładnie zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. Następnie garnek z kremem ponownie ustawić na małym ogniu. W trakcie gotowania do zupy wlewać cienkim strumieniem śmietankę kremówkę i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Zupę zagotować. W razie potrzeby należy doprawić.
    Przed podaniem zupę można posypać natką pietruszki lub dodać do niej kilka plasterków pieczarek podsmażonych na maśle.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń