Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 206
Dodano: 23.05.2011
Odsłon: 20807
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Soczewicę zalać wodą i odstawić na ok.0,5h.
W międzyczasie podsmażyć cebulę. Dodać do soczewicy. Gotować ok.15-20 minut. Zblenderować, aby uzyskać jednolity krem.
Czosnek i imbir (jeśli świeży, a taki jest oczywiście bardziej aromatyczny) przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do kremu. Imbir nadaje pięknego aromatu i podkreśla smak zupy.
Doprawić pieprzem cayenne i vegetą.
Na koniec dodać sok pomidorowy lub rozcieńczony koncentrat. Zagotować. Podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym.
p.s. jeśli krem jest zbyt gęsty - dodać przegotowanej wody.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

milla_poz 26 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam wczoraj na obiad, naprawdę gęsta i aromatyczna. Czuć przyprawy - zwłaszcza czosnek ;)4 Kto głosował? | Odpowiedz

biancorossa 24 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Jak pięknie podana:)4 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 23 maja 2011Zgłoś do usunięcia
Hmm, podoba mi się. Często jadamy zupy-kremy, ale z soczewicy jeszcze nie robiliśmy. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.4 Kto głosował? | Odpowiedz