Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa krem ze szparagów z jajkiem"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 64
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 114
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 40
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 64
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 114
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 40
Składniki
Szparagi umyj, cienko obierz na całej długości i odetnij zdrewniałe końce. Pokrój je na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
W garnku podgrzej bulion. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj ziemniaki i mieszając smaż 2-3 min. Warzywa przełóż do garnka z bulionem. Gotuj około 10 minut. Następnie dodaj szparagi, gotuj jeszcze około 20 minut. Warzywa odcedź.
Kilka szparagów odłóż, pozostałe warzywa zmiksuj blenderem na gładki mus. Mieszając, wlewaj do musu bulion, aż do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Przelej do garnka, włóż odłożone szparagi, wlej śmietankę, podgrzej. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do 4 małych foliowych torebek wlej odrobinę oleju, dodaj sól oraz pieprz. Do każdej wbij jajko i zawiąż torebki, starając się usunąć z nich powietrze. Włóż do garnka z wrzącą wodą, tak by końce torebek wystawały nad powierzchnię wody. Gotuj na małym ogniu 4-5 minut, potem delikatnie wyjmij jajka. Zupę przelej na talerze, do każdego włóż jajko w koszulce.
50 minut. Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie