Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa krem ze szparagów z jajkiem"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Szparagi umyj, cienko obierz na całej długości i odetnij zdrewniałe końce. Pokrój je na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
W garnku podgrzej bulion. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj ziemniaki i mieszając smaż 2-3 min. Warzywa przełóż do garnka z bulionem. Gotuj około 10 minut. Następnie dodaj szparagi, gotuj jeszcze około 20 minut. Warzywa odcedź.
Kilka szparagów odłóż, pozostałe warzywa zmiksuj blenderem na gładki mus. Mieszając, wlewaj do musu bulion, aż do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Przelej do garnka, włóż odłożone szparagi, wlej śmietankę, podgrzej. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do 4 małych foliowych torebek wlej odrobinę oleju, dodaj sól oraz pieprz. Do każdej wbij jajko i zawiąż torebki, starając się usunąć z nich powietrze. Włóż do garnka z wrzącą wodą, tak by końce torebek wystawały nad powierzchnię wody. Gotuj na małym ogniu 4-5 minut, potem delikatnie wyjmij jajka. Zupę przelej na talerze, do każdego włóż jajko w koszulce.
50 minut. Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie