Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kukurydziana z kluseczkami.

Zupa kukurydziana z kluseczkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 97

Dodano:

Odsłon: 158

Nieco odmieniona wersja zupy mlecznej.

Składniki

  • 2 puszki kukurydzy[po odsączeniu około 570gr. ziaren],500ml.mleka,
  • 500ml.bulionu[może być z kostki],200gr.dowolnego serka topionego,
  • 2 ząbki czosnku,duża cebula,2 łyżki posiekanej natki,2 łyżki masła.
  • Na kluseczki:120-150gr.grysiku,40gr.masła,2 jajka,sól,pieprz,galka
  • muszkatołowa.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa kukurydziana z kluseczkami.

Przygotowanie

  1. Na kluseczki ubić jajka,dodać roztopione masło,wsypywać grysik do otrzymania konsystencji gęstej pasty.Doprawić solą ,pieprzem i galką,odstawić.

  2. Cebulę i czosnek posiekać,poddusić na rozgrzanym maśle,dodać kukurydzę,dusić 5 minut.Wlać mleko i bulion,gotować 10 minut na małym ogniu.Zupę zmiksować,dodać serek topiony,podgrzewać do rozpuszczenia serka,doprawić,dodać natkę.

  3. Niewielkie porcje masy grysikowej nabierać łyżką i wrzucać do osolonego wrzątku,gotować 10 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.Odcedzić,wrzucić do zupy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń