Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kurczakowa z lanymi kluseczkami

Przepis dnia 2019-11-05
Zupa kurczakowa z lanymi kluseczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1948

Dodano:

Odsłon: 1360

Taka alternatywa dla rosołu. Zupa kurczakowa. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Z braku czasu na gotowanie rosołu można taką właśnie przygotować. Czas przygotowania i gotowania to ok. 1,30 godziny, czyli krócej niż gotowanie rosołu.

Składniki

  • ok. 50 dkg mięsa z kurczaka (surowego)
  • 1 pietruszka
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży liść pora
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 mała cebula
  • 2 dkg masła
  • sól, pieprz, lubczyk, natka pietruszki
  • Na lane kluseczki:
  • 2 jajka
  • 4 - 5 łyżek mąki pszennej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miałam mięso z udek kurczaka.
    Pokroiłam je w drobne kawałki i podsmażyłam na maśle.
    Dodałam pokrojoną w półplasterki marchew i pietruszkę. Liść pora pokroiłam w paseczki a cebulę w pół talarki. Wszystko dodałam do kurczaka i wymieszałam. Posoliłam. Przykryłam pokrywką i dusiłam wszystko ok. 5 minut. Dosypałam lubczyk suszony ok.1 łyżeczki. Dolałam wody ok. 15 cm powyżej objętości mięsa i warzyw. (można dodać bulionu jak mamy) i dodałam liść i ziele angielskie. Gotowałam ok. 10 minut do momentu aż warzywa były miękkie.

  2. W kubeczku rozbiłam jajko i dodałam mąkę. Wymieszałam wszystko na jednolitą masę.
    Zanurzyłam łyżkę stołową w gotującej się zupie i gorącą odmierzałam paseczki z lanego ciasta. Wlewałam wprost do gotującej się zupy.
    Jak kluseczki wypłynęły na wierzch wyłączyłam gaz pod zupą.

    Przed podaniem posypałam natką pietruszki.

  3. Notatki:
    * lubczyk można dodać świeży
    * można użyć mięsa z piersi kurczaka
    * dla chętnych polecam dodać kawałek papryki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń