Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-11-2019
Taka alternatywa dla rosołu. Zupa kurczakowa. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Z braku czasu na gotowanie rosołu można taką właśnie przygotować. Czas przygotowania i gotowania to ok. 1,30 godziny, czyli krócej niż gotowanie rosołu.
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 35
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 60
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruch...
Odsłon: 2299
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 30
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 35
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 60
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruch...
Odsłon: 2299
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 30
Składniki
Miałam mięso z udek kurczaka. Pokroiłam je w drobne kawałki i podsmażyłam na maśle. Dodałam pokrojoną w półplasterki marchew i pietruszkę. Liść pora pokroiłam w paseczki a cebulę w pół talarki. Wszystko dodałam do kurczaka i wymieszałam. Posoliłam. Przykryłam pokrywką i dusiłam wszystko ok. 5 minut. Dosypałam lubczyk suszony ok.1 łyżeczki. Dolałam wody ok. 15 cm powyżej objętości mięsa i warzyw. (można dodać bulionu jak mamy) i dodałam liść i ziele angielskie. Gotowałam ok. 10 minut do momentu aż warzywa były miękkie.
W kubeczku rozbiłam jajko i dodałam mąkę. Wymieszałam wszystko na jednolitą masę. Zanurzyłam łyżkę stołową w gotującej się zupie i gorącą odmierzałam paseczki z lanego ciasta. Wlewałam wprost do gotującej się zupy. Jak kluseczki wypłynęły na wierzch wyłączyłam gaz pod zupą. Przed podaniem posypałam natką pietruszki.
Notatki: * lubczyk można dodać świeży * można użyć mięsa z piersi kurczaka * dla chętnych polecam dodać kawałek papryki