Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kurkowa z orzechami

Zupa kurkowa z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 208

Niezwykła zupa grzybowa, której wykwintnego smaku nadaje jeden ciekawy składnik.

Składniki

  • 3 garście kurek
  • 1 duża cebula
  • 6 szklanek bulionu
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 saszetki ryżu (najlepiej kolorowy)
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • orzechy włoskie ok. 80 g
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • natka pietruszki
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurki oczyścić, opłukać i osuszyć z nadmiaru wody. Cebulę pokroić na drobną kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju, lekko posolić i podsmażać cały czas mieszając aż się zeszkli.

    Dodać kurki i często mieszając smażyć na dużym ogniu aż kurki się przyrumienią i nadmiar wody się zredukuje. Dodać masło i podsmażać jeszcze chwilę na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

    Tak podsmażone kurki dodać do gorącego bulionu razem z ziemniakami, doprawić solą, czarnym pieprzem, odrobiną pieprzu cayenne i gotować na niedużym ogniu aż ziemniaki zmiękną.

    W osobnym garnku ugotować ryż (kolorowy jest bogatszy w smaku i ciekawiej wygląda). Ugotowaną zupę zmiksować blenderem. Posiekane wcześniej orzechy włoskie wrzucić do zupy i wymieszać.

    Do miseczki na zupę wsypać odrobinę ugotowanego ryżu, dodać ok. łyżki śmietany i posiekaną natkę pietruszki (ilość wedle uznania).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń